Framtidens hälsa: Psykisk (o)hälsa

10 december 08:30 - 10 december 09:30

Hur mår vi egentligen? Larmen om snabbt ökande psykisk ohälsa duggar tätt och nya nationella och regionala strategier för att komma till rätta med problemen arbetas fram. Idag grundas nära hälften av alla sjukskrivningar på en psykiatrisk diagnos vilket kan jämföras med knappt en femtedel för 20 år sedan. Under 2018 förskrevs antidepressiva läkemedel till var tionde svensk. Samtidigt visar studier att det självskattade välbefinnandet ligger på en nivå som inte ändrats markant över tid.

Hur kan dessa till synes motsägelsefulla fakta förklaras? Vad är skillnaden mellan normalt lidande och psykisk ohälsa? Vad måste göras för att öka den psykiska hälsan? Vad är sjukvårdens roll och hur kan andra samhällsaktörer bidra?  Vilken roll spelar digitala verktyg för att ge fler tillgång till lämpligt stöd och relevant behandling?     

Välkommen till ett webbsänt panelsamtal om hur vi mår psykiskt och om hur bemötande, behandlingar och stöd kan utvecklas för att öka den psykiska hälsan. 

Paneldeltagare

  • Christian Rück, psykiater på Karolinska Universitetssjukhuset, professor i psykiatri och forskningsgruppsledare vid Karolinska Institutet. Författare till boken Olyckliga i paradiset.
  • Karin Schulz, generalsekreterare för Mind
  • Kristofer Vernmark, affärsområdeschef för klinisk och digital psykologi vid Psykologpartners. Författare till boken Internetbehandling med KBT: En praktisk handbok.
  • Mari Bentzer, Leg. Psykolog vid Gustavsbergs vårdcentral

Samtalet modereras av Andreas Namslauer och Filippa Kull, Stockholm Science City

När: 10 december kl 8:30-9:30Var: online, via länk som skickas ut dagen innan

Webbsändningen kommer att spelas in och finnas tillgänglig på vår hemsida.

Registreringen är nu stängd, kontakta anna.frejd@ssci.se om du vill delta!

 

Registrering

Statusmeddelande

Anmälningen är stängd.