Facts and figures on Sweden's number one life science region 2013

Sammanfattning
Denna rapport är en beskrivande analys av life science-industrin i Stockholms-Uppsala-regionen – en av Europas största life science-kluster – definierad som de tre länen Uppsala, Stockholm och Sörmland. Baserat på officiella källor för aktiebolag (2011) finns det i regionen 586 företag med totalt 20 729 anställda. Deras samlade omsättning (på nationell nivå, ej regional) uppgår till 141 miljarder kronor (~15 miljarder euro). Cirka 13 700 anställda (66 %) arbetar i företag verksamma inom forskning, utveckling och/eller produktion, medan 28 % är anställda inom marknad och försäljning. Sex procent av arbetsstyrkan är verksamma inom konsultsektorn.
Arbetskraften är fördelad mellan olika delsektorer enligt följande:
- Läkemedel: 11 280 (54 %)
- Medicinteknik: 4 670 (23 %)
- Bioteknologiska verktyg & förnödenheter: 2 440 (12 %)
- Konsultverksamhet (CRO och andra tjänster): 1 200 (6 %)
- Diagnostik: 1 030 (5 %)
- Övrig bioteknik (t.ex. miljö, livsmedel, jordbruk): mindre än 1 %
Det finns 14 företag (2 % av företagen) med fler än 250 anställda, som tillsammans står för över 50 % av arbetskraften. 54 företag med 51–250 anställda (9 %) står för 27 %, 144 företag med 11–50 anställda (25 % av företagen) har 16 % av arbetskraften, och de återstående 374 företagen (64 % av företagsbeståndet) med 1–9 anställda står endast för 6 % av arbetskraften. AstraZeneca med 4 230 anställda och GE Healthcare (1 240) är de två största företagen.
Sju av de tio största företagen har ett ursprung i Pharmacia (vars olika divisioner förvärvades eller slogs samman med andra företag under sent 1990-tal och tidigt 2000-tal). Detta arv speglas i de olika profilerna hos de tre länen Uppsala, Stockholm och Sörmland. De mest påtagliga skillnaderna mellan länen är en hög andel anställda inom läkemedelssektorn i Stockholm (62 % – varav AstraZeneca står för 28 %) och i Sörmland (94 % – nästan helt beroende av Pfizers bioläkemedelsproduktion). Samtidigt är den relativa andelen av arbetskraften inom Bioteknologiska verktyg & förnödenheter samt Diagnostik högre i Uppsala än i de andra två länen.
Även om den totala arbetsstyrkan minskade netto mellan 2009 och 2011, växte flera företag inom alla delsektorer i antal anställda. Detta tyder på att åtminstone en del av de individer som förlorade sina jobb anställdes av andra företag, och att kompetensen till stor del stannade kvar i regionen. Två grupper av företag visade en konsekvent tillväxt under perioden 2009–2011: dels företag med 11–50 anställda, dels företag inom Bioteknologiska verktyg & förnödenheter som var engagerade i FoU och/eller produktion.
I linje med globala trender har det skett en kontinuerlig minskning av sysselsättningen, särskilt inom läkemedelssektorn. Det finns dock flera faktorer som talar för en vändning för industrin under de kommande åren (från 2012). Förutom tillväxten inom vissa undergrupper (se ovan), inkluderar dessa faktorer:
- En stark vetenskaplig bas och välutvecklad forskningsinfrastruktur
- Ett kompetenskluster som täcker hela life science-fältet
- Ett produktivt innovationssystem
Dessutom pågår ambitiösa framtidssatsningar som stöds av alla intressenter, inklusive stora offentliga och privata investeringar i forskningsfinansiering, forskningsinfrastruktur och fysisk infrastruktur, till ett värde av över 60 miljarder kronor (~7 miljarder euro). Dessa investeringar syftar inte bara till att stödja befintliga företag, utan också till att stimulera framväxten av en ny generation företag – och därmed säkerställa att regionen förblir ett globalt ledande kluster inom life science.