Navigating the Future of Innovation Districts

Innovationsdistrikt
Sättet som innovation sker på har förändrats radikalt det senaste decenniet – från sluten innovation inom organisationer till innovationsekosystem där nätverk, kunskapsutbyte och partnerskap spelar en avgörande roll. För att möta denna omvandling har innovationsdistrikt blivit allt viktigare för regioner och städer som vill behålla och attrahera företag och talanger. Ett innovationsdistrikt är ett geografiskt område där ledande institutioner och företag samlas och kopplas samman med start-ups, företagsinkubatorer och acceleratorer. Idealt sett är innovationsdistrikt fysiskt kompakta, lättillgängliga via kollektivtrafik, tekniskt uppkopplade och erbjuder blandad bebyggelse med bostäder, kontor och handel.
Konferensen
Syftet med konferensen var att utforska hur regioner och städer kan arbeta med innovationsdistrikt för att stärka den ekonomiska utvecklingen och attraktiviteten. Det var också ett forum för att dela erfarenheter om hur man utvecklar, stödjer och stärker innovationsdistrikt. Olika nyckelaktörer som företag, universitet och fastighetsutvecklare delade sina perspektiv. Konferensen arrangerades av Stockholm Science City, som arbetat med utvecklingen av Hagastaden.
Konferensen omfattade fyra teman:
Platsens värde:
Här diskuterades vikten av geografisk placering, den fysiska miljön och infrastrukturen i ett innovationsdistrikt – och hur detta bidrar till ett distrikts framgång.
Styrning av gemenskapen (Community Governance):
Visade hur effektiv styrning av ett innovationsdistrikt säkerställer att olika aktörer samarbetar och skapar en miljö som stödjer innovation och hållbar tillväxt.
Ekosystemets hemliga ingrediens:
Utforskade betydelsen av olika ankarorganisationer och hur de bidrar till innovationsekosystemet.
Framtidsspaning:
Det sista temat behandlade hur innovationsdistrikt hanterar sociala och ekonomiska förändringar och vilken roll de kommer att spela i framtiden.
Hagastaden – ett innovationsdistrikt i mellanstadiet
Konferensen ägde rum i Hagastaden, Stockholm, Sverige – ett innovationsdistrikt inom life science i mellanstadiet av sin utveckling. Redan 2007, när planeringen och utvecklingen av Hagastaden inleddes, lanserades en vision om att området skulle bli en världsledande plats för life science till år 2025. Här finns idag Karolinska Institutet, ett världsledande medicinskt universitet, samt Karolinska Universitetssjukhuset. Idag är över 170 life science-företag – både små och stora globala aktörer – verksamma i området. På gångavstånd från Hagastaden ligger även KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) och Stockholms universitet – Sveriges största tekniska respektive allmänna universitet. Hagastaden är ett levande stadsdistrikt dygnet runt med bostäder, service och kultur.
Viktiga insikter från konferensen
Ett innovationsdistrikt är inte bara en fysisk plats, utan ett levande ekosystem med ett gemensamt uppdrag. Detta ekosystem bidrar till det lokala samhället på flera sätt, inte enbart genom ekonomisk tillväxt. Varje innovationsdistrikt är unikt, format av sin historia, geografi och vision – därför kan man inte kopiera ett annat distrikt rakt av, endast inspireras.
En viktig lärdom var vikten av att förstå skillnaden mellan ett innovationsdistrikt och ett kluster. Till skillnad från innovationsdistrikt är kluster mer utspridda nätverk av liknande aktörer inom en bransch som ändå gynnas av att finnas i samma region.
Att utveckla ett innovationsdistrikt är en pågående process som kräver ständig omvårdnad. Det är avgörande att inte ha tunnelseende utan kontinuerligt utvärdera riktningen. En liknelse som togs upp var att ekosystemet i ett innovationsdistrikt är som jorden i en trädgård – det krävs vatten och näring. Med god jord växer växten, men den kräver konstant uppmärksamhet.
Människor är den viktigaste ingrediensen i ett innovationsdistrikt. Därför är det avgörande att attrahera och behålla talanger. Det börjar med att attrahera unga – för att ett innovationsdistrikt ska vara relevant måste det inkludera den yngre generationen. De bidrar med nya perspektiv, kreativitet och anpassningsförmåga till ny teknik och nya trender. Deras deltagande säkerställer att innovationsdistrikt möter framtidens behov och värderingar. Att inkludera unga skapar också engagemang och ansvarstagande, vilket driver ekonomiska och sociala framsteg. Framgången för individerna eller företagen i ett distrikt är också framgången för själva distriktet – allt hänger ihop i ekosystemet.
Samarbete är nyckeln till framgång. För att samarbeten ska uppstå behöver människor mötas, interagera och bygga tillit. Samhället måste också komma närmare innovationen. Genom community service learning, utåtriktad verksamhet, konst och kultur kan nya idéer och perspektiv berika ekosystemet och främja innovation. Att föra samhället närmare innovation möjliggör unika samarbeten.
Tillit och mod var två ord som återkom ofta under konferensen. Tillit är grunden för samarbete, och mod är nödvändigt för att ta risker och lyckas.
Hagastaden lyftes fram som ett case under konferensen och visade upp sin roll som ett unikt innovationsdistrikt med global närvaro. För att behålla och stärka denna framgång krävs dock samarbete med andra innovationsdistrikt. Diskussionen underströk att innovationsdistrikt nu blivit en permanent del av modern stadsutveckling.