2016 kom Timothy Ferriss bok "4 timmars arbetsvecka", en storsäljare som säkert många läst. Timothy utmanade verkligen många sanningar om hur arbete skulle bedrivas och kunde också med egna framgångar visa på möjligheterna. Jag följer inte så många av Timothys råd, men de fungerar som en påminnelse om att saker går att göra annorlunda och det inspirerar och motiverar mig att förändra mig själv och de verksamheter jag bedriver.
I skrivande stund är vi mitt uppe i ett OS. Man kan nog kalla mig en sportfåne trots att jag inte ser så stora delar av OS, men jag läser och fascineras över resultaten men kanske än mer över personerna bakom. Hur kom de dit, hur såg resan ut, vad har de för förutsättningar fysiskt, tekniskt och mentalt. Sen har vi dem som bryter mönster och ibland också ordnar med paradigmskiften. Här går det inte att låta bli att ta upp fenomenet Nils van der Poel! Efter att ha vunnit dubbla guld så släpper han det 62-sidiga receptet hur det gick till. Men vad kan vi dödliga inspireras av och ta till oss av detta tänker ni nog? Massor säger jag. Här droppar jag några saker:
- Målfokusering. Vägen är inte målet, det ska inte alltid vara bekvämt. Vi måste vara beredda och gilla att vissa delar av året inte är så glamourösa utan snarare ett jävla slit.
- Nils tränar fem dagar och är ledig två och detta tummar han inte på. Med två vilodagar är han motiverad och utvilad att gå tillbaka och göra ett bra jobb. Återhämtning och rutin skapar motivation. Det är kanske dags att ifrågasätta dagens ”halvjobbande” sjudagarsveckor?
- Hitta det som motiverar dig att göra ett bra jobb. I vår OS-hjältes fall innebär det att ibland ta en öl, ibland fler.
Flemingsberg - en konkurrenskraftig innovationsmiljö
Jag är ny VD i Flemingsberg Science sedan november 2021. Vi har siktet inställt på medaljer 2025 med det strategiska måldokument som styrelsen nyligen har fattat. Målsättningen är glasklar; Flemingsberg ska vara det självklara etableringsvalet i södra Stockholm med en internationellt konkurrenskraftig innovationsmiljö. Arbetet är i gång där vi nu bland annat samlar nyckelaktörer för platsutveckling och platsmarknadsföring, skapar en community för befintliga life science-bolag och jobbar med att etablera fler innovationsstöds-aktörer på Campus Flemingsberg. Att få vara en del av utvecklingen av Flemingsberg där det nu skapas plats för 50 000 arbetande, 50 000 boende och 50 000 besökare ger mig en enorm motivation!
Samarbete motiverar
Det som också motiverar mig är det samarbete som finns bland innovationsnoderna* i Stockholm. Som nyinflyttad i systemet så är jag väldigt positivt överraskad över den vilja till strategisk och praktisk samverkan som finns. För att Stockholm ska fortsätta ligga i världstoppen vad gäller innovation, ekosystem för start-ups och att attrahera investeringar och talanger så behövs både att noderna utvecklar sina olika styrkeområden men också att man förstår i vilka frågor man bör gå fram tillsammans. Gör vi det så bör Stockholm vara en självklar guldkandidat även i framtiden!
*Flemingsberg Science, Stockholm Science City, Kista Science City, Barkarby Science, Södertälje Science Park