Ny metod för att övervaka syresättning hos foster under förlossningen

Hösten 2023 beviljade MedTechLabs 35 miljoner kronor för två nya medicintekniska forskningsprogram, vilka stärker centrumets inriktning på att bedriva forskning som är klinisk relevant. Det ena handlar om en ny metod fram för att övervaka syresättningen hos fostret under förlossningen. 

Programmet ”Kontinuerlig laktatmätning och förebyggande av fetal hypoxi under förlossning”, som startade 2024, har som mål att åstadkomma en kontinuerlig laktatmätning under förlossningen. Dagens metoder för fosterövervakning har svagheter och genom detta nya program kan risken minskas för både under- och överdiagnostik, det vill säga risken för såväl syrebrist-påverkan hos barnet som onödiga kejsarsnitt. Detta skulle innebära en helt ny teknik inom förlossningsvården med potential att förändra fosterövervakningen i grunden, vilket skulle beröra många gravida och deras barn i förlossningsvården, inte bara i Sverige utan i hela världen.  

foto av Malin Holzmann
Malin Holzmann.

Programmet vid MedTechLabs leds av Malin Holzmann, Karolinska Institutet (KI), och Saul Rodriguez Duenas, Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Malin Holzmann är överläkare vid enheten för graviditet och förlossning vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och docent vid KI. Saul Rodriguez Duenas är universitetslektor vid avdelningen för elektronik och inbyggda system vid KTH.  

På KTH-sidan har forskargruppen under våren utvecklat och presenterat en första sensor-prototyp baserad på magnetisk induktions-spektroskopi (MIS).

Foto av Saul Rodriguez Duenas
Saul Rodriguez Duenas.

Det tilltalande med en MIS-sensor är att det är en icke-invasiv metod, den är möjlig att miniatyrisera och producera med modern mikro-elektronisk teknik. Under hösten har arbetet fortsatt med att utveckla prototypen och utföra 3D-simuleringar med delmålet att verifiera att metoden kan detektera laktat-koncentrationer med tillräcklig upplösning. KI-sidan har påbörjat samarbete med Uleåborgs Universitet i förarbete och planering inför framtida djurmodeller. Forskargruppen arbetar också med mekaniska prototyper för fastsättning av sensorn.  Externa kontakter har initierats för olika lösningar och in vitro-tester förbereds. Samarbete pågår med Biomedicum för utnyttjande av gemensamma resurser vad gäller lokaler och testutrustning. Under året har en doktorand registrerats vid vardera institution på KI respektive KTH. Inom projektet och som del av doktorandutbildningarna pågår en litteraturöversikt om variationer i laktatkoncentration vid hypoxi (KI) samt en motsvarande litteraturöversikt inom sensorer inom forskningsområdet (KTH). 

Till MedTechLabs webb >>