De första hyresgästerna i byggnaden Fysiologen, på Campus Solna, flyttar in i april 2025. Här främjas kreativa krockar och innovation med hjälp av flexibla lokaler.
Berätta om visionen med Fysiologen.
– Här finns, utöver moderna labb och kontorslokaler, ett dynamiskt nätverk av världsledande forskare och företag inom life science. Vi vill skapa förutsättningar för kreativa möten och innovation med hjälp av flexibla lokaler, konferensrum, takterrass samt lounge och café – det sistnämnda är öppet för alla, förklarar hon.
Sophie menar att Fysiologen ska vara mer än en arbetsplats – här ska också skapas möjlighet till ett community med likasinnade innovatörer som driver vetenskapliga framsteg tillsammans. Närheten till Karolinska Institutet och andra viktiga aktörer i området ger också hyresgästerna en unik möjlighet att vara en del av ett globalt nätverk av forskare och entreprenörer, där kunskap delas och nya idéer får liv.
Om lokalerna:
Adressen är Liljestrands väg 4 på Campus Solna. Byggnaden innehåller gemensamma funktioner för att både främja kreativa krockar och för att den egna förhyrningen ska kunna vara så slimmad som möjligt. Här finns korridorer som antingen kan hyras som en hel enhet eller delas upp i mindre ytor. Byggnaden består av två delar:
- den ena innehåller vanliga lokaler mellan ca 200 kvm upp till 430 kvm, blandat labb och kontor.
- den andra har korridorer med blandade labbrum och kontor med gemensamma pentryn och wc.
– Det finns möjlighet att hyra återbrukad labb-utrustning samt teckna korttidsavtal i en labb-korridor (alltså hyresavtal från ett år). Detta ger stora möjligheter för mindre bolag med tightare ekonomi, säger Sophie Ring.
I de gemensamma ytorna finns det lounge, pentry, flera mötesrum, vilrum och en terrass i solläge. Självklart finns även omklädningsrum med duschar samt cykelförvaring.
– Ytorna är representativa och passar allt från måndagsmöte till styrelsemöten och events. Vi tror på både roliga möten och delningsekonomi, säger hon.
Berätta om Campus Solna.
Campus Solna i Hagastaden har ett tydligt life science-fokus. Med sin närhet till Karolinska Institutet och andra ledande forskningscentra erbjuder Campus Solna en inspirerande miljö där företag kan växa och samarbeta med ett globalt forskningscommunity. Här finns ca 100 bolag med life science-inriktning.
– Det är en perfekt plats för dig som vill vara nära banbrytande forskning och innovation! Anser Sophie Ring.
Vilka är Akademiska Hus?
Akademiska Hus är främst känt för att hjälpa universitet och högskolor med lokaler. Totalt förvaltar de omkring 3,4 miljoner kvadratmeter. De ägs av staten, har en total marknadsandel på ungefär 60 procent i sitt segment och äger fastigheter på totalt 15 universitets- och högskoleorter.
– I takt med att universiteten lokaleffektiviserar har vi sett en positiv synergi då vi får möjlighet att inkludera kommersiella bolag på våra campus. Tillsammans med akademi, näringsliv och samhälle kan vi skapa dynamiska miljöer och långsiktigt hållbara campus, berättar hon.
Berätta om ert hållbarhetsarbete.
– Att bygga hus kan vara en klimatintensiv verksamhet. Som fastighetsägare försöker vi nu hitta mer cirkulära processer för att minska vårt klimatavtryck. Vi är mitt i en hållbar omställning där vi minskar andelen nybyggnation och i stället fokuserar på att utveckla och optimera det befintliga beståndet. Fysiologen är ett ROT-projekt med tydligt fokus på att återbruka och förädla de resurser som finns, förklarar Sophie Ring.
Akademiska Hus har fyra hållbarhetsdimensioner; ekologisk, social, ekonomisk och kulturell hållbarhet. Deras hållbarhetsarbete utgår från Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling.
– Vi involverar våra kunder i hållbarhetsarbetet för att tillsammans skapa hållbara och attraktiva campus som står sig över tid, säger hon.
Som ett av Sveriges största fastighetsbolag vill de ta täten. Hösten 2024 höjde de ambitionsnivå ytterligare med skärpta och branschledande klimatmål.
– År 2040 ska vi ha uppnått en reduktion på 90 procent av växthusgasutsläpp jämfört med år 2019. Resterande tio procent neutraliserar vi genom negativa utsläpp, säger Sophie Ring.
Målen har verifierats av Science Based Targets initiative (SBTi) Net-Zero Standard och ligger i linje både med Parisavtalet och vad forskningen kräver för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
Är du intresserad av lokalen?
Kontakta: sophie.ring@akademiskahus.se