Nordic Hackathon on Interoperability in Coordinated Health and Social Care har som mål att hjälpa till att få ihop, koordinera och planera vård- och omsorgsaktiviteter. Förberedelser pågår för fullt, och både Stockholms universitet och Karolinska Institutet arbetar med projektet.
Den 21 januari samlades närmare 70 deltagare från svenska, finska och engelska företag, regioner, kommuner, patientorganisationer och myndigheter i en workshop inför Nordic Hackathon on Interoperability in Coordinated Health and Social Care. I hackathongruppen finns mycket kunskap, hög innovationsförmåga och många typer av kompetenser och omfattande erfarenheter. Under workshopen skapades nätverk mellan industrin, akademin, vård- och omsorgsverksamheterna och myndigheter.
– Detta är ett unikt nordiskt initiativ där företag, organisationer, myndigheter, vård och omsorg, från Sverige, Finland och även England går samman för att arbeta praktiskt med interoperabilitet ur ett värdeskapande och patientcentrerat perspektiv, säger Monica Winge som är sjuksköterska, PhD datasystemvetenskap, projektledare och initiativtagare vid Stockholms universitet.
Standarder som möjliggör öppen arkitektur
Arbetet fokuserar på ett patientcentrerat arbetssätt, verksamhetsmodeller, användningsfall och standarder. FHIR* och OpenEHR** är några av de standarder som kommer användas för att möjliggöra en öppen arkitektur som är ett av målen för hackathonet. Ett samarbete finns även med det Finska UnaOY för att ta del av erfarenheter runt KANTA.
– Cambio Group och Tietoevry lägger ner ett stort engagemang i utformningen av de plattformar som ska användas, vilka bygger på öppna standarder för att främja interoperabilitet, säger Paul Johannesson, Professor i datasystemvetenskap vid Stockholms universitet.
Multisjuka i fokus
En viktig del är att arbetet ska fokusera på att koordinera vård och omsorg för en multisjuk patient. Många patienter faller mellan stolarna då ingen har något totalansvar för att koordinera vård och omsorg.
– Målet med projektet är att skapa resultat som hjälper till att få ihop, koordinera och planera vård- och omsorgsaktiviteter, dvs veta vem som ska utföra en vårdåtgärd eller veta vem som har gjort vad, säger Monica Winge.
Hackathonet arrangeras inom ramen för projektet Health Data Sweden >> av Institutionen för data- och systemvetenskap på Stockholms universitet i samverkan med LIME (Institutionen för lärande, informatik, management och etik) på Karolinska Institutet.
– Det är spännande att se vad denna dynamiska sammansättning av människor och organisationer kan åstadkomma på sikt, avslutar Paul Johannesson.
Standarderna:
* FIHR: Fast Healthcare Interoperability Resources: en e-hälsostandard som används för att standardisera hur man utbyter information mellan olika system.
** OpenEHR: en öppen plattform för patientcentrerad lagring av vårdinformation
Källa: E-hälsomyndigheten >>
Mer information
Stockholms universitet
- Monica Winge: winge@dsv.su.se
- Paul Johannesson: pajo@dsv.su.se
Artikel från Vitalis:
Artiklar från Digital hälsa: