Where is life science heading in the future?

Inledning
Denna rapport baseras på presentationer och diskussioner från en konferens som hölls på Engelsbergs bruk den 4–5 maj 2017. Konferensen arrangerades av Stockholm Science City Foundation och Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Syftet med konferensen var att samla representanter från olika organisationer och intresseområden för att diskutera nuläget och framtida utveckling inom life science. Olika aspekter behandlades, från globala politiska perspektiv till nya teknologier och arbetssätt.
Flera utmaningar och möjligheter för länder som vill ta en ledande roll inom life science lyftes fram, med särskilt fokus på Sveriges framtida roll. Rapporten kan användas som ett strategiskt dokument för beslutsfattare och organisationer som är verksamma inom life science. Observera att rapporten är ett försök att sammanfatta talarnas presentationer från konferensen – den gör inte anspråk på att ge en heltäckande beskrivning av alla aktuella trender eller framtida möjligheter inom området. Vissa uttalanden kan även spegla talarnas personliga åsikter.
Sammanfattningsvis förväntas framtidens hälso- och sjukvård bli förutsägande, förebyggande, delaktiggörande och individanpassad. Teknologins roll växer både inom akademisk forskning och sjukvård, vilket driver behovet av strategiska investeringar och smart användning av infrastruktur och kompetens. Nya typer av tvärvetenskapliga samarbeten behövs i takt med att vetenskap, vård och teknik alltmer konvergerar – och helt nya möjligheter uppstår i vårt uppkopplade och digitaliserade samhälle.
Internationellt samarbete och politisk öppenhet är avgörande för att säkra tillgången till internationell kompetens, infrastruktur, finansiering, kunskap och nya behandlingar. Sverige har goda förutsättningar att behålla en ledande position inom life science. Detta förutsätter ett effektivt utnyttjande av våra nationella tillgångar såsom vår infrastruktur och kompetens inom informations- och kommunikationsteknik (IKT), vårt icke-hierarkiska arbetssätt, våra nationella hälsoregister samt vår tillgång till finansiering.