100 dagar på nya jobbet – SwedenBIO:s VD Jessica Martinsson

Med närmare 30 år inom life science har Jessica Martinsson hunnit med mycket. Hon har bakgrund inom läkemedelsutveckling från Pharmacia och Biovitrum, och var med och grundade Sprint Bioscience. I mars klev hon in som VD på SwedenBIO, och här berättar hon bl.a. vad hon ser som branschens styrkor och utmaningar, och vad som är roligast på nya jobbet!

Vad är roligast på SwedenBIO?

– Självklart är det kontakten med alla våra medlemsbolag! Det finns många drivna personer i vårt nätverk som bidrar till att skapa en dynamisk miljö i våra led. Jag har verkligen fått ett varmt mottagande av medlemmarna och ser fram emot att utveckla verksamheten vidare. Det finns många goda idéer som vi ska implementera under hösten som jag gärna återkommer om, säger Jessica Martinsson.

Av dina erfarenheter, vad har SwedenBIO mest nytta av?

– Jag hoppas såklart att SwedenBIO kommer ha nytta av alla mina erfarenheter, eftersom jag både jobbat på big pharma och biotech. Jag har även gjort en egen entreprenörsresa, som medgrundare till Sprint Bioscience, som har fokus på preklinisk onkologi. Jag var också med och noterade bolaget och genomförde utlicensieringar av bolagets projekt. Jag har med mig en bred palett av erfarenheter vilket hjälper att kunna se vilka behov alla våra medlemsbolag har, och hur vi ska leverera medlemsvärde för vårt community och hela värdekedjan, säger hon.

Vilka anser du vara den svenska life science-branschens…

… största styrkor?

– Vi har utvecklat ett fungerade ekosystem där många akademiska upptäckter leder till nya bolag. Parallellt har vi ett starkt affärsområde med kontraktsforskande bolag där mycket av den industriella kompetensen finns samlad. Detta ger oss en möjlighet att gifta samman akademisk innovation med industriell kompetens, vilket är en förutsättning för att lyckas kommersiellt, säger Jessica Martinsson. 

… största utmaningar?

– Utmaningen nu är att de dynamiska startup-bolagen ska utvecklas vidare till en långsiktigt stark industri. Här behövs tillgång till kapital, rätt kompetens, samt en ambition hos företagen att bygga och växa, anser hon.

Vilket är ditt favoritställe i Hagastaden?

– Det finns många coola byggnader som säkert förtjänas att nämnas. Men det ställe jag verkligen vill lyfta är restaurangen i Carolina Tower. Varje gång jag är där träffar jag både bekanta ansikten och massa nya kontakter från såväl akademi som bolagen som finns i närheten. Det har verkligen blivit en mötesplats i området, avslutar Jessica Martinsson.