Anmäl dig till Framtidens Hälsa: Hjärnhälsa

Den 15 oktober är det dags för ett panelsamtal om hjärnhälsa. Hjärnhälsa är ett brett begrepp och här svarar Andreas Namslauer, som tillsammans med Filippa Kull kommer att moderera samtalet, på några frågor om vad ni som deltar kan förvänta er av panelsamtalet.  

Vilka delar av det breda begreppet hjärnhälsa kommer panelsamtalet att ta upp?  

– Vi kommer att fokusera Alzheimers sjukdom och stressrelaterade sjukdomar. Vi kommer att prata om vad forskningen säger om hur livsstilsfaktorer och förebyggande insatser påverkar insjuknande och förlopp. Under senare år har nya biomarkörer upptäckts för båda sjukdomstillstånden och dessa möjliggör både tidig detektion av tillstånden samt ger bättre sätt att följa sjukdomsförlopp. Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet och verksam vid Karolinska Universitetssjukhuset, har gjort sig känd för banbrytande klinisk forskning om hur livsstilen påverkar demenssjukdomar, som hon genomför tillsammans med kollegor i ett nätverk med över 40 olika länder. I panelen deltar även Maria Ekblom, professor och forskningsledare för fysisk aktivitet och hjärnhälsa vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Tillsammans kommer de att berätta om hur livsstil påverkar nervsystemets funktioner i barndomen, vuxenlivet och ålderdomen.  

När vi nu vet allt mer om hur riskerna för dessa sjukdomar skulle kunna minskas, når informationen ut och hur kan olika aktörer arbeta för att underlätta bra livsstilsval?  

– Det är bra frågor. Vi kommer vid panelsamtalet att belysa de hälsoekonomiska effekterna av demenssjukdomar och olika insatser. När vi har en begränsad påse pengar att fördela på olika insatser inom hälso- och sjukvården och andra samhällsfunktioner är det viktigt att välja de som är mest kostnadseffektiva. Linus Jönsson, professor i hälsoekonomi vid Karolinska Institutet, deltar i panelen och kommer att ge olika perspektiv på hur olika insatser kan jämföras. När det gäller implementering är vi väldigt glada att ha med Linda Löfquist, Verksamhetsområdeschef för Äldre- och förebyggande stöd vid Lidingö Stad, som arbetar med att implementera insatser som Miias forskning föreslår i kommunens arbete med äldre.  

Vem tycker du ska komma på panelsamtalet?  

– Alla som har ett intresse av att förstå mer om demenssjukdomar och stressrelaterade sjukdomar, hur skydd mot dessa sjukdomar kan byggas samt hur insatser kring dessa sjukdomar kan implementeras och finansieras långsiktigt. 

Till anmälan >>