AstraZeneca har landat i Hagastaden

Visionen för Hagastaden har från början varit att utveckla och stärka området till ett life science-kluster i världsklass. När visionen skrevs under 2007 var en av industrirepresentanterna AstraZenecas globala forskningschef. Den 2 maj invigdes AstraZenecas nya huvudkontor i Hagastaden och knyter därmed samman visionen med ett av Sveriges viktigaste life science-företag.

Foto av Andreas Holmgren
Andreas Holmgren.

– Vårt kontor bjuder in för externa samarbeten, vilket stöds av den öppenhet vi vill skapa med det, säger Andreas Holmgren, Head of IT & Site Management på AstraZenecas Nordic Marketing Company.

Andreas är en av personerna som var involverade i processen för att flytta verksamheten för det nordiska marknadsbolaget till Hagastaden och han har även arbetat med att organisera själva flytten.

Varför valde ni Hagastaden som plats för ert nya kontor?

– Av olika skäl valde vi Hagastaden, dels för att komma närmare hälso- och sjukvården samt akademin men även andra intressanta teknikföretag. Flytten ger oss också möjligheten att appellera nyrekryteringar i ett utökat upptagningsområde. Detta är platsen för att skapa bra samarbeten och innovation tillsammans. Vi var också det första kommersiella bolag inom AstraZeneca som nu flyttade ihop med Alexion, ett företag som vi förvärvade under våren 2021. Hagastaden blev då ett naturligt steg även för dem att flytta samman med oss. Tillgängligheten för våra globala kollegor som besöker oss har samtidigt blivit enklare, men också mer intressant nu när vi sitter mitt i ett forskningsområde.

Nu har ni precis flyttat in i era nya lokaler, vad är dina första intryck?

– Våra förväntningar har fallit in och det mesta av det mer flytt-tekniska är på plats. Vi har fått ett fantastiskt kontor och mina kollegors feedback är över förväntan och positiv. Vi ser att det mer och mer blir en naturlig mötesplats för medarbetare som jobbar mycket fältbaserat, som vi sällan lyckades möta på kontoret i Södertälje. Vi har nu ett kontor som bjuder in för externa samarbeten, vilket stöds av den öppenhet vi vill skapa med detta kontor. Vi bygger nu och för framtiden och denna plats är strategisk viktigt för oss.

Foto från AztraZenecas invigning av nya kontoret.
AstraZenecas invigning. Från vänster: Anna-Lena Engwall (Country President Nordic), Björn Zoëga (sjukhusdirektör Karolinska), Anna Ekström (utbildningsminister), Katarina Ageborg (vd AstraZeneca), Leif Johansson (styrelseordförande AstraZeneca) samt Ole Petter Ottersen (rektor KI).

Nu är ni här i Hagastaden, om du blickar framåt, finns det något du ser fram emot extra mycket?

– Att vi tillsammans med våra kunder och andra samarbetspartners får skapa en öppen mötesplats för att samarbeta på, med syftet att förbättra situationen för våra gemensamma patienter inom våra terapiområden.

Kommer man se AstraZenecas närvaro i Hagastaden på något sätt?

– Min helt egen förhoppning, och som jag tror många delar med mig, efter att vi nu tagit detta steg är att vi kommer se en större närvaro från oss i Hagastaden och där vi startar större gemensamma samarbeten. Som t.ex. ännu fler studier och andra forskningsprojekt som bidrar till att ge våra patienter vård och stöd på bästa sätt.

AstraZeneca är ett globalt life science-företag, har det varit något intresse från resten av företaget kring er strategiska flytt?

– Det har varit ett stort externt intresse, medialt som inom vårt verksamhetsområde. Till och med på regeringsnivå, då vi hade utbildningsministern Anna Ekström hos oss på vår invigning tillsammans med andra prominenta gäster däribland vår styrelseordförande Leif Johansson.

Swedish