JANET HOOGSTRAATE: Sverige har en unik position inom life science och har under decennier varit en ledande nation inom forskning och innovation. Med framstående universitet, högskolor och en dynamisk startup-miljö, har Sverige etablerat sig som en innovationsmotor inom området. Men det är inte bara på forsknings- och utvecklingssidan som Sverige briljerar. Vi har även en lång och framgångsrik tradition av läkemedelsproduktion, både inom bolagens egna produkter och genom kontraktstillverkning. Detta ger oss en unik ställning som produktionsland inom life science.
Regeringens nya life science-strategi lyfter glädjande fram produktion av läkemedel i samma andetag som innovation. Detta är ett viktigt erkännande av den roll som högteknologisk tillverkning spelar för Sveriges konkurrenskraft. Produktionen av läkemedel och avancerade terapier, så kallade ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products), bidrar inte bara till exportintäkter utan stärker också vår nationella beredskap och självförsörjningsförmåga. Numera behöver man inte längre ta sina innovationer vidare utomlands utan i Sverige har vi etablerat innovationsmiljöer som Testa Center, NorthX Innovation Hub och CCRM Nordic som möjliggör att brygga innovation till industriell produktion på hemmaplan.
En viktig del av Sveriges BNP
Läkemedelsindustrin spelar redan idag en betydande roll för Sveriges ekonomi. Enligt branschorganisationen Lif fortsätter läkemedelsexporten att vara en stark drivkraft för svensk ekonomi och skapar ett positivt handelsöverskott. För att maximera värdet av life science i Sverige är det avgörande att hela värdekedjan finns på plats – från forskning och utveckling till produktion och kommersialisering av läkemedel, terapier och medicintekniska produkter. Detta kräver dock att vi skapar förutsättningar för fler investeringar i produktion i Sverige.
En stark produktionssektor kan dessutom stimulera andra områden inom life science, som kliniska studier och forskning. Samtidigt ger inhemsk läkemedelsproduktion Sverige en ökad beredskap i situationer där globala leveranskedjor riskerar att brytas, vilket pandemin har belyst.
Kompetensförsörjning – en nyckelfråga
För att bibehålla och utveckla Sveriges konkurrenskraft som produktionsland inom life science är kompetensförsörjning avgörande. Tillverkningsindustrin behöver engagerade, noggranna och kunniga medarbetare. Men hur får vi fler att se life science-produktion som en attraktiv karriärväg? Morgondagens arbetskraft söker inte bara ett arbete utan också utvecklingsmöjligheter, flexibilitet och meningen med jobbet.
Ett steg i rätt riktning vore att etablera och vidareutveckla utbildningsprogram som är nära kopplade till verksamhetens behov. Ett exempel är lärling- eller traineeprogram där staten och näringslivet samarbetar. Dessa program skulle kunna minska tröskeln för nyutbildade att komma in i arbetslivet och samtidigt säkerställa att industrin får tillgång till den kompetens som krävs. En tydlig och välstrukturerad väg in i arbetslivet gör dessutom life science mer attraktivt för studenter redan vid valet av utbildning.
För att ytterligare stärka kompetensförsörjningen bör Sverige arbeta aktivt för att attrahera utbildad arbetskraft från andra länder. Det ska vara enkelt att flytta till Sverige och stanna kvar här, med stöd för inflyttning, boende och språkutbildning på rätt nivå. Dessutom bör det finnas resurser för att stötta partner och familj, vilket bidrar till att skapa en trygg och välkomnande miljö för internationella talanger. Detta är avgörande för att säkerställa att Sverige kan konkurrera om den bästa kompetensen globalt.
En helhet som skapar värde
Med hela värdekedjan inom life science – från forskning till högteknologisk tillverkning – kan vi fortsätta skapa arbetstillfällen, skatteintäkter och ökad kunskap. Detta resulterar i produkter och tjänster som förbättrar invånarnas hälsa och stärker Sveriges roll som en global ledare inom life science. Men det kräver samarbete mellan staten, utbildningsinstanser och näringslivet för att säkerställa att vi inte tappar vår konkurrenskraft. Låt oss bygga vidare på Sveriges styrkor och säkra en hållbar framtid som produktionsland inom life science.
Foton: NorthX Biologics