Cognes möjliggör tidig upptäckt av demens

En app som kombinerar forskning och teknologi för att möta ett kritiskt behov i vården. Det är Sandra Challmas innovation Cognes, som också har gjort henne till en av vinnarna av SKAPA-priset i Stockholms län.

En masterexamen i neuropsykologi från Stockholms universitet, specialisering på experimentell forskningsdesign och projektledning.

– Min utbildning har gett mig en stark grund för att kombinera vetenskap och innovation i utvecklingen av Cognes, säger Sandra Challma.

Berätta om mobilappen Cognes.

Cognes är en mobilapp utvecklad för att möjliggöra tidig upptäckt av demens genom en snabb och enkel prescreening direkt via en smartphone. Appen använder avancerad maskininlärning och datadriven analys för att identifiera digitala biomarkörer i ansiktsdrag som kan kopplas till tidiga tecken på kognitiv försämring.

– Vår vision är att erbjuda ett verktyg som kan användas av vårdgivare och forskare för att förbättra diagnostikprocessen och främja tidiga insatser, säger hon.

Demens i siffror

150 000 svenskar lever med en diagnos, och 20 000 nya fall tillkommer varje år. Hälften förblir odiagnostiserade, vilket kostar sjukvården 83 miljarder kronor årligen. Tidig upptäckt gör skillnad.

Hur kom ni på idéen?

– Min mammas kamp mot kognitiv försämring öppnade mina ögon för ett stort problem, att majoriteten av demensfall upptäcks för sent. Det blev tydligt att vården behövde ett snabbare, mer tillgängligt sätt att identifiera risker tidigt, och därmed ge personer med kognitiva problem bättre förutsättningar för att få hjälp i tid, berättar Sandra Challma.

Med detta i åtanke, och tillsammans med experter, växte idén om Cognes fram – en app som kombinerar forskning och teknologi för att möta ett kritiskt behov i vården.

Vilket stöd har ni fått från aktörer under utvecklingen av Cognes?

– Vi har fått ovärderligt stöd från flera aktörer. Bland annat har vi samarbetat med forskningsinstitutioner både i Sverige och internationellt, och vi har fått finansiering från Vinnova, EU-program som Eurostars, och privata investerare. Vi har också deltagit i inkubatorprogram och pitchtävlingar som har gett oss både synlighet och viktiga nätverkskontakter, säger hon.

Vad blir den största utmaningen innan Cognes finns tillgänglig att använda?  

– Den största utmaningen är att säkerställa att appen uppfyller regulatoriska krav, såsom FDA-godkännande och CE-märkning. Vi behöver också fortsätta samla in och analysera data för att förbättra vår maskininlärningsmodell och skapa en produkt som är tillförlitlig och användarvänlig, säger Sandra Challma.

Vad är företagets nästa steg? 

– Framtiden ser mycket lovande ut! Under 2025 kommer vi att prioritera datainsamling och vidareutveckling av vår maskininlärningsmodell för att säkerställa högsta möjliga precision och tillförlitlighet. Samtidigt påbörjar vi arbetet med regulatorisk dokumentation, med målsättningen att uppnå FDA Breakthrough Device Designation.

Deras långsiktiga mål är att lansera produkten 2026, med initialt fokus på samarbeten och försäljning till CROs, läkemedelsföretag och specialistvårdgivare som utvecklar bromsmediciner, säger hon.

Du är en av vinnarna av SKAPA-priset i Stockholms län, berätta.

– Att vinna SKAPA-priset i Stockholms län är en stor ära. Priset är en bekräftelse på det arbete vi har gjort för att utveckla Cognes och på potentialen för vår innovation att göra en verklig skillnad inom demensdiagnostik. Det har också gett oss ännu mer motivation att fortsätta driva projektet framåt, säger Sandra Challma.

Vad tror du krävs för att fler forskare ska våga satsa på sin innovation och försöka ta den till marknaden?  

– Det krävs bättre tillgång till stöd och finansiering för tidiga idéer, men också nätverk och mentorskap som kan hjälpa forskare att navigera i den entreprenöriella världen. Jag tror också att det är viktigt att vi lyfter fram framgångshistorier och visar att det är möjligt att kombinera forskning och innovation med kommersiella mål, avslutar hon.

 

Till Cognes webbsida >>