Frisk utan flum är namnet på boken och podcasten som gav Maria Ahlsén och Jessica Norrbom pris som Årets folkbildare 2021. Många myter om hälsa florerar på internet och att sprida kunskap om vad som egentligen ger god hälsa har blivit ett kall för dem.
– Vi är otroligt glada och tacksamma över att ha fått den här fina utmärkelsen från Vetenskap och folkbildning. Att få stå med bland de tidigare pristagarna är en stor ära. Det känns jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas, och det sporrar oss att fortsätta sprida information om vikten av vetenskaplig metod och evidens inom hälsoområdet, säger Maria Ahlsén. Hon har en universitetsexamen i biokemi och är disputerad i fysiologi.
Jessica Norrbom har en universitetsexamen i molekylärbiologi och har disputerat i fysiologi. Båda har doktorerat vid Karolinska Institutet. I sitt företag Fortasana (stark och frisk på esperanto) erbjuder de bland annat föreläsningar inom hälsa, kost och träning. Podden Frisk utan flum är uppe i över 60 avsnitt och två populärvetenskapliga böcker har de givit ut tillsammans.
Inget flum, inget fusk
Första boken heter Frisk utan flum, i vilken vi får följa 16 personer som i fyra månader lever så som vetenskapen förespråkar vad gäller mat, träning och vila. Resultatet blir ett övertygande bevis på hur lite du behöver förändra i ditt liv för att må mycket bättre.
I andra boken, Frisk utan Fusk, reder Jessica och Maria ut vad som är nyttigt, vad som är onödigt och vad som till och med kan vara farligt – och förklarar varför, samt fokuserar på det som verkligen ger positiva effekter på hälsan och gör det så enkelt som möjligt att leva hälsosammare.
– Vi vill sprida forskningsbaserad kunskap om kroppen för att göra det lite lättare för folk att leva hälsosammare, säger Jessica Norrbom.
Ett viktigt budskap är att ett ensidigt fokus enbart på mat inte räcker. Rörelse, träning och återhämtning från stress är lika viktigt. Även små förändringar i vardagen gör skillnad, som trappan istället för hissen och att äta mer grönsaker. Alla mår bra av träning och generellt är det bättre ju mer man tränar. Man måste inte träna fem gånger i veckan, men ett träningspass är bättre än noll.
Kolhydrater behövs
Mycket grönsaker och varierad kost är sunt. Men stora mängder av enskilda livsmedel, till exempel gurkmeja, har ännu inte visats ge någon större effekt. Kroppen behöver vitaminer, mineraler, protein, fett och – tvärtemot vad en del trender säger – är kolhydrater en bra energikälla som många mår bra av.
Mat och kosthållning är något som upprör många, till skillnad från rörelse eller träning som inte är så kontroversiellt.
– När vi säger att socker och kolhydrater inte är giftiga, då händer det att vi får upprörda kommentarer på sociala medier, säger Maria Ahlsén.
Konkurrensen mellan böcker inom hälsogenren är stor. Många böcker innehåller felaktigheter men är ändå placerade på bokhandlarnas faktahyllor. Men hur vet gemene man vad som är fakta och vad som är tyckanden och erfarenheter hos enskilda personer?
– Här skapas en hel del oro. I värsta fall kan felaktigheter leda till att man följer ohälsosamma trender istället för att göra förändringar som verkligen förbättrar hälsan, säger Jessica Norrbom.
Se upp för trender
Faran med att lita för mycket på nya rön eller metoder som inte är förankrade och utvärderade med vetenskapligt är att man får ett minskat förtroende för sjukvården och därför söker sig till alternativa behandlingar. Detsamma gäller kostrekommendationer, vilket kan resultera i en ohälsosam kost.
Bakom priset Årets folkbildare står föreningen Vetenskap och Folkbildning, som har till syfte att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat.
Text: Christina Jägare