Du är här

Debattera med ledande forskare via direktsänd talkshow på webben

Crosstalks vill engagera människor runtom i världen till att diskutera och resonera kring viktiga händelser, fenomen och forskning. I en webbsänd talkshow får du möjlighet att ställa frågor direkt till ledande forskare. Crosstalks är ett samarbete mellan lärosätena Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet och vi fick chansen att ställa några frågor till Annika Engström (KTH) och Lina Andrén (SU).

Berätta om Crosstalks, vad är det?

Crosstalks är en internationell akademisk talkshow som direktsänds via webben - crosstalks.tv. I programmet, på sajten och via sociala medier möts de skarpaste hjärnorna i oväntade kombinationer av studenter, ledare och andra parter för att diskutera, debattera och resonera kring viktiga händelser, spännande fenomen och världsledande forskning. Som forum vill Crosstalks bidra till att hitta nya vägar att diskutera globala utmaningar med tittare runt hela världen.

Hur föddes idén till Crosstalks?

Crosstalks är ett samarbete mellan lärosätena KTH och Stockholms universitet och idéskaparen Tomas Axelsson, och vi har utvecklat idén tillsammans. Tomas Axelsson ville ta vara på möjligheten att lyfta lärosätenas fantastiska kunskap och forskning, låta forskare diskutera och tala till punkt. Som lärosäte har vi behov av att nå unga talanger; potentiella masterstudenter från hela världen, Phd och forskare. I och med Crosstalks.tv har vi kunnat skapa en levande diskussion om forskning och vara en källa till kunskap. Som alla universitet i världen konkurrerar vi om de bästa och vi vill tala om vad vi har att erbjuda på KTH och SU.

Vad är unikt med Crosstalks?

Crosstalks inbjuder till diskussion och är en möjlighet för intresserade personer att öppet diskutera med och ställa frågor till ledande experter inom respektive område. Webbplatsen skapar en tillgänglighet som inte är möjlig i den analoga världen. Så du kan när som helst titta på avsnitten och inleda spännande diskussioner. Idag har Crosstalks.tv besökare från över ett hundratal länder. Här har du också möjlighet att bidra med din egen kunskap samt komma med förslag och tankar kring kommande ämnen och medverkande.

Ni nominerades nyligen till Digital Communications Awards 2013 inom kategorin Institution, vad betyder det för er?

Dels är det en bekräftelse på att det vi gör är så bra som vi själva tycker och att vi har valt ett bra forum för diskussion samt rätt marknadsföringskanaler. Men främst ger det oss ökad synlighet och spridning.

Vad ser ni för möjligheter och utmaningar för Crosstalks i framtiden?

Massor! Det finns mängder av frågor att diskutera och massor av duktiga forskare som kan bidra med sina åsikter och kunskaper inom de frågorna. Dessutom ändras det digitala medielandskapet ständigt vilket är en spännande utmaning och möjlighet.

Crosstalks is a web talk show where leading professors from Swedish top universities discuss global topics live with viewers world wide. It is an international academic forum that is being broadcast live from two of Sweden's leading universities – KTH and Stockholm University.

Crosstalks – Where great minds meet
info@crosstalks.tv