EIR Ventures-grundaren om life science i Sverige

Magnus Persson vet det mesta om hur bolag inom life science kan växa. Han är en av grundarna till Eir Ventures som investerar i nordiska life science-bolag. Nyligen stängdes deras första fond med lite drygt en miljard i kassan och portföljen innehåller idag nio bolag.

Medgrundare till medicinteknikföretaget Aerocrine. Arbetat på läkemedelsbolaget Sanofi. Partner på Venture Capital-företagen HealthCap i Stockholm och The Column Group i San Francisco. Det är bara några av punkterna som läkaren och forskaren Magnus Persson har på sin meritlista.

Foto av Magnus Persson
Magnus Persson

– Intresset från utländska investerare ökar, för såväl svensk som nordisk life science. Sverige och Norden har länge visat sig fantastiskt när det gäller innovation, säger han.

Forskning och utveckling håller hög klass, exempelvis är Karolinska Institutet nummer ett och Köpenhamns universitet som nummer två på listan över EU:s bästa medicinska universitet. Det finns således gott om idéer och företag och Magnus anser att kvalitén på företagen generellt ökat de senaste 10-15 åren.

Även coronapandemin har påverkat sektorn. Forskning och utveckling har snabbats på och vaccin togs fram på mindre än ett år.

– Pandemin och den snabba utvecklingen gjorde att fler fick upp ögonen för hur viktig life science-industrin är, konstaterar han.

Det finns idag flera alternativ för de innovatörer som behöver få in kapital och de senaste åren har allt fler tidiga bolag börsnoterats. Om den utvecklingen kommer att fortsätta framöver är en fråga som du får chansen att diskutera med Magnus på seminariet nedan.    

Seminarium: Att växa med sitt life science-bolag i Sverige

Den 31:a mars hade Stockholm Science City ett seminarium om förutsättningarna för att driva och utveckla företag inom life science idag. Seminariet berörde vilka möjligheter som finns till finansiering för olika typer av bolag samt andra frågor som har med företagstillväxt att göra.

  • När ska man börja planera för olika exitstrategier?
  • Vad gör investerare extra intresserade av ditt bolag?
  • Hur kan man som litet bolag tänka i samband med partnerskap och eventuella uppköp?

Talare var Magnus Persson, Mårten Winge (VD på Strike Pharma och tidigare VD på Cartana) och Per Lek (affärsutvecklare på Stockholm Science City)

Här kan du se det inspelade webbinariet >