“En fantastisk möjlighet att få in mer AI i sjukvården”

Max Gordon, docent och överläkare, belönas för sin forskning om AI i sjukvården genom utmärkelsen Årets AI-svensk. TechSverige delar ut utmärkelsen till någon som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. 

Max Gordon är docent vid institutionen för kliniska vetenskaper, Karolinska Institutet, och överläkare vid Danderyds sjukhus. Utöver sitt kliniska intresse har han programmerat sen mitten på 90-talet. Efter sin avhandling inom big data, 2014, började han forska på AI i sjukvården, som då var nytt och oprövat.  

– Jag är glad att jag ändå vågade hoppa från ett forskningsgäng och starta ett helt nytt, för det är svårt att hoppa på nåt som är nytt och osäkert. Det har varit en otroligt kul och givande resa. 

Max Gordon byggde upp en grupp med mycket kunnande inom ämnet. År 2017 var de klara med en publikation om ortopedisk AI. 

– Vi implementerade sedan en pilot på sjukhuset och lärde oss hur detta funkar i vårt arbete.  

Klinisk AI-forskning 

Max Gordon är bl.a. initiativtagare till innovationslaboratoriet CAIR-lab vid Danderyds sjukhus, som bedriver klinisk AI-forskning. Labbet samarbetar med experter från KTH och tar vidare idéer från kliniska forskare för att lösa medicinska problem med hjälp av AI. CAIR-lab ligger bl.a. bakom ett AI-program för att klassificera frakturer och föreslå behandling.  

– Vi utvecklar algoritmer och tar dem vidare till en klinisk pilot. Målet är att överbrygga gapet mellan klinisk forskning och klinisk implementation. 

Vad tror du avgjorde att utmärkelsen gick till dig? 

– Jag har hållit på med AI länge och arbetar aktivt med att sprida det inom många medicinska fält.  

Juryns motivering: "Max Gordon är en eldsjäl som med sitt dedikerade arbete och forskning visar att potentialen med AI är enorm. Han har genom forskning och idogt arbete infört AI-lösningar i sjukvården för att förbättra bedömning och behandling av patienter med framgångsrika resultat. Däribland utvecklat AI som nu blivit lika skicklig som en ortoped på att identifiera frakturer. Hans arbete möjliggör att patienter kan få både snabbare och bättre vård.  

Max Gordon är en inspiration och ett utmärkt exempel på en person som utifrån sin yrkesroll har fördjupat sina kunskaper inom AI för att hitta de bästa lösningarna som skapar nytta. Han är en föregångare och ovärderlig aktör inom svensk sjukvård och AI-forskning som gör verklig skillnad och som sätter Sverige på den internationella AI kartan." 

Vad betyder det att bli “Årets AI-svensk" 

– Otroligt kul, det ger nya kontaktytor mot många nya projekt där ute. Det är en fantastisk möjlighet att få in mer AI i sjukvården. 

Åsa Zetterberg, juryns ordförande och förbundsdirektör på TechSverige säger så här: “Max Gordon är en pionjär vars insatser banar väg för nya innovationer och användning av AI för att förbättra människors liv och har potential att revolutionera sjukvården i såväl Sverige som globalt. Han är med sin kunskap, passion och nyfikenhet en sann förebild och hans arbete bidrar till verklig förändring.“ 

Vad har du för planer framöver i ditt arbete? 

– Jag kommer att fortsätta med det jag gör. Det finns många olika projekt att gå vidare med; inom gynekologi, kardiologi och internationella projekt. Alla syftar till att göra AI i sjukvården säkrare, effektivare och bättre. Det finns ingen brist på idéer, utan det är ett gigantiskt fält.  

Vilket är din favoritplats i Hagastaden?

– Barnen älskar godisbutiken Gott Gott (Dalagatan 69) som är ett kul litet inslag, annars är Arc Rooftop en klassiker dit vi ofta går på somrarna och njuter av utsikten.

 

Se en längre intervju med Max Gordon från prisutdelningen >>

 

Text: Christina Jägare