Du är här

En julhälsning från vår VD

År 2013 går mot sitt slut och jag kan konstatera att det har hänt mycket i Hagastaden under året. Stockholm Science City Foundation har under året arbetat med att öka kännedom om det unika som Stockholm Life i Hagastaden erbjuder.

Närheten till Sveriges tre största universitet och Handelshögskolan i Stockholm med världsledande forskning, Karolinska universitetssjukhuset i Solna och det spännande nybygget av Nya Karolinska universitetssjukhuset (NKS) gör Hagastaden till ett unikt område som nu utvecklas i snabb takt. SciLifeLab – ett elitlaboratorium som samlar forskare från Karolinska Institutet, KTH Kungliga Tekniska högskolan, Stockholms universitet och Uppsala universitet fortsätter att växa och flera av plattformarna erbjuder nu sin kompetens och teknik nationellt. Dessutom startar de nu en ny Drug Discovery and Development plattform, en nationell resurs som erbjuder expertis till forskare som vill ta vidare sina upptäckter till utveckling av nya behandlingar.

Den första nybyggda fastigheten står färdig vid Torsplan och är i stort sett fylld med nya hyresgäster. Bottenvåningens närservice med livsmedel och apotek underlättar vardagen för oss som arbetar i området. Fastigheterna längs med Norra stationsgatan är nu väldigt eftertraktade och det har blivit svårt att hitta lediga lokaler. Nu finns så många som 75 life science-företag i Stockholm Life Hagastaden (SCB 2011) jämfört med de 53 life science-bolag som fanns i området år 2009. Det är en ökning med över 40 procent.

Den spektakulära Aula Medica på KI campus Solna har invigts. Aulans hörsal rymmer 1000 personer och har en restaurang i gatuplanet. Den är väl värd ett besök en solig och klar dag när de 5 700 glasskivorna, som fasaden består av, glittrar i ljuset. Byggandet av en toppmodern laboratorieanläggning, Biomedicum, har också inletts i år.

Under året har vi på stiftelsen arbetat med att främja samverkan mellan industrin, universiteten och hälso- och sjukvården. Speciellt spännande har det varit att föra samman ICT- och life science-industrin för att se hur de tillsammans kan möta utmaningarna inom hälsa och vård. Detta ledde fram till konferensen Digital Health Days som ägde rum i augusti i år och samlade över 400 besökare. Håll utkik efter den i slutet av augusti även nästa år!

För några veckor sedan kom landstingets beslut om att förlänga tunnelbanan till Hagastaden och Solna vilket gladde många av oss. Det är extra spännande då det blir den första etappen som byggs ut av Stockholms tunnelbana. Färgen på linjen debatteras nu bland stockholmarna och min favorit är rosa. Hagastaden har helt enkelt blivit känd och populär.

God jul & Gott Nytt År!

Ylva Williams
VD, Stockholm Science City