Fler kliniska studier och snabbare diagnostik och behandling tack vare samarbetet

Under våren har Karolinska Institutet (KI) och Karolinska Universitetssjukhuset ingått samarbeten med både AstraZeneca och Elekta. Att det är gångavstånd inom Hagastaden underlättar detta. 

Vad förväntas av de nya samarbetena med AstraZeneca och Elekta framöver? 

Foto av Anna Martling
Anna Martling.

– För patienterna kan det innebära fler kliniska studier att delta i och en snabbare tillgång till den senaste diagnostiken och behandlingen. Vi ska utforska modeller för samverkan mellan oss tre aktörer utifrån våra respektive roller; universitet - företag - hälso-/sjukvård där vi alla tre ska bidra med kompetens, nätverk etc, säger Anna Martling, professor och Scientific Director Life Science på KI.  

För KI innebär det till exempel nya möjligheter att tillsammans studera och utveckla den senaste diagnostiken, samarbeta med andra forskare/universitet och attrahera nya kompetenser. 

Vad är unikt med dessa trepartssamarbeten?  

– Det finns en lång historik av samarbete mellan universitet och företag eller företag och sjukvård. I detta fall är det just att det är ett trepartssamarbete som är det unika. Det är extra viktigt med tät samverkan då utvecklingen av precisionsmedicin sker samtidigt som vi ger vård och gränsen mellan forskning och vård är mindre skarp, fortsätter hon. 

För att utveckla och implementera precisionsmedicin bildade Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset år 2021 Precisionsmedicinskt centrum Karolinska. En av ambitionerna var att få till en större samverkan med näringslivet.  

Kan du berätta mer konkret om samarbetena?  

– Fokus för initiativen är utforska möjligheterna för hur vi ytterligare skulle kunna stärka redan existerande samarbeten utifrån en precisionsmedicinsk ansats. Vi ska också identifiera nya projekt för att komplettera eller skapa synergier mellan olika områden genom att tillföra en helhetsbild, säger Anna Martling.  

De kommer även att titta på hur de skulle kunna skapa förutsättningar för ökad samverkan. De har en har en lång historik att av att samarbeta tillsammans sedan tidigare.  

– Här sätter vi en gemensam ambition att kraftsamla kring precisionsmedicin hela vägen från forskning till klinisk rutin, säger hon. 

På vilket sätt underlättar den geografiska närheten i Hagastaden samarbetet? 

– Att ha nära till varandra spelar roll. Den miljö för life science som nu växer fram i Hagastaden är väldigt lovande. Här finns ett världsledande medicinskt universitet och universitetssjukhus, småbolag, stora internationella företag, innovationsstöd och nationella forskningsinfrastrukturer såsom SciLifeLab – allt inom gångavstånd. Inom regionen har vi dessutom ett starkt kompletterande ekosystem för life science i Flemingsberg/Huddinge, avslutar Anna Martling.