Forskaren gifter ihop life science med kreativitet och socialt utbyte 

Mitt i hjärtat av Hagastaden ligger Forskaren. När byggnaden invigs i december 2023 blir det ett stort steg i den utveckling som stadsdelen eftersträvar: att erbjuda en blandning av privatbostäder, arbetsplatser, kultur, grönområden och forskning i världsklass. 

Ingen kan ha missat Forskaren med dess unika form. Byggnaden andas kreativitet, socialt nätverkande och – såklart – life science. Forskaren blir en mötesplats för 1 700 medarbetare på 24 000 m2, med flexibla kontor, co-working och gemensamma ytor.  

Foto av Micael Averborg
Micael Averborg, Vectura.

Micael Averborg är affärsutvecklingschef på Vectura Fastigheter och vi är en liten grupp från Stockholm Science City och Invest Stockholm som han tar med på en guidning. 

– Hittills är 70 % av huset bokat för life science-verksamheter som Elekta, The Park, Villa Clinic, ABC Labs och ITBMed och Atlas Antibodies, berättar han. 

Grunden till Nobelpris? 

Här byggs labb, frysar, transporter och ventilationsschakt. Just nu jobbar 300 personer med byggnationen och antalet kommer att öka när de börjar med installationer, måleri och el. 

– Det här erbjuder goda möjligheter till alla labbande bolag som vill attrahera talanger. Och vi vill ha många människor här, säger Micael Averborg. 

Interaktion mellan olika företag underlättas genom flexibiliteten när det gäller ytor, och det förenklar möjligheten att variera om man vill sitta för sig själv eller ha många kollegor runt sig. 

– De som får Forskaren som arbetsplats kommer att bidra till framgångar inom forskningen. Tänk om detta ger grunden till ett Nobelpris! säger han. 

På entréplan ska Tekniska museet tillsammans med Karolinska Institutet bjuda på utställningar, labb, möten och föreläsningar för skolklasser. 

20 ton strålkniv

I källarplanet är Forskaren ihopkopplat med Life City, som ligger på andra sidan Solnavägen. Allra längst ner finns Elektas forskning och deras strålkniv som väger 20 ton. I källaren blir det också 1000 bilplatser och 400 cykelplatser, samt en hiss som inte bara drar upp cykeln utan även rengör däcken.  

Besökarna vid en guidad tur i Forskaren
Från vänster: Jonas Binnmyr, Christina Jägare, Ylva Williams och Kajsa Liljegren från Stockholm Science City. Ylva Hultman och Erik Krüger från Invest Stockholm.

Byggnadens atrium får ett glastak för att släppa in maximalt med dagsljus. Micael berättar om det lysdiod-täckta konstverk som ska fylla en tredjedel av atriet. Det utformas av den danska byrån Yoke.dk och blir 12x4 meter stort och väger fem ton. Konstverket ska mäta energin i huset, integreras med hälsodata och sedan visualiseras med hjälp av Karolinska Institutet.  

– Vi hoppas att konstverket kan visualisera exempelvis hur många som för stunden botas av olika sjukdomar, genom att vi kan mata in hälsodata som sedan visualiseras, förklarar Micael Averborg. 

Design är en stor fråga som Vectura jobbar mycket med i Forskaren. Pelare, en arkad och torget i byggnadens mitt – allt får en spännande gestaltning. Ett annat exempel är designen av egna pallar, som återbrukas av gamla kanyler och kaffesump. Allt kan återvinnas! 

– Det är viktigt att tänka till på hur det ska kännas och hur byggnaden påverkas. Innertrappan blir som ett smycke i sig, berättar han. 

Allergivänlig inredning 

Solskydden vid fönstren byggs direkt på fasaden och gardinerna är noggrant framtagna för att passa in i gestaltningen. Inomhusväxterna utgörs av svarta olivträd som är allergivänliga. 

Forskarens fasad består av accoya, en sorts snabbväxande furu från Nya Zeeland. Virket är inte impregnerat, utan bara värmebehandlat. Det gör att färgerna kommer att variera över tid på grund av solens blekning. På bottenvåningen används 1200 m2 kalksten från Norrvange på Gotland. 

– Med genomtänkta material ser vi till att bidra till samhället och lägga energi på det som är viktigt, säger Micael Averborg. 

I och med att denna runda byggnad är bredare upptill än nertill, så ger den maximalt med yta högst upp. 

Taket som en oas  

Vi tar en runda på taket, och tittar ut över grannar som AstraZeneca, Bayer, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. Nu är det december, och vi ser fram emot att komma tillbaka när här finns ett utekök, grill och plats för både yoga och arbete. Här blir det också odlingar av grönsaker och blommor, samt förstås solceller.  

I Grekland använde man tidigt en praxis för att bestämma hur vägar skulle anläggas: genom att se var folk går och sedan anlägga vägar där det är upptrampade stigar. I Forskaren använder man samma praxis med regnvatten: man ser var det rinner och anlägger vattenbrunnarna där.  

I entréplan ska Urban Deli ha saluhall, bar och mat över öppen eld. Ambitionen är att skapa en levande mötesplats med god mat för både människa och miljö, tillgänglig över dygnets vakna timmar. 

–  Det ska vara en välkomnande atmosfär med en mångfald av medarbetare, inkluderande priser och en DJ som spelar torsdag-lördag. Vi vill också ha studenthäng som en given del av huset, avslutar Micael Averborg.

Läs mer om och se fler bilder från Forskaren på denna länk >>