Du är här

Hälsohack bland molnen i Kista

I helgen genomfördes den andra i ordningen av Health Hack Day högt upp i Victoria Tower med utsikt över Kista Science City, Sveriges motsvarighet till Silicon Valley. 70 deltagare i 22 lag kombinerar sina kunskaper i modern teknologi med vetenskap inriktat mot hälsa och välbefinnande.

Vinnarna Health Hack Day 2013:

http://www.youtube.com/watch?v=eLikiCNpbeI

1. Better Kay – digitalt hjälpmedel för kvinnor med inkontinensbesvär
Lagmedlemmar: Adam Scheuring, Christiana S Chae

2. Adherence – digital tjänst där patienter och närstående kan följa upp medicinering.
Lagmedlemmar: Alex Ma

3. Right Angle – Rehab-hjälpmedel för att enkelt mäta rörelseförmåga
Lagmedlemmar: Chen Rui, Tommy Hinks, Jerker Skogby, Björn Nutti

Hacker2Hacker Award – Powerof2 – Spelbetonat verktyg för att uppmuntra barn att hjälpa till hemma.
Lagmedlemmar: Karwan Zetali, David Söderström, Petter Bergman

Dessa team är också inbjudna att visa upp sina projekt under konferensen Digital Health Days
Luna

Run Troll

Vitamin D Scanner

Bertrand

Dr Maombi

Breath-O-Meter

Health Hack Day startades 2012 och var det första i sitt slag. Sedan dess har flera hackathons med samma syfte startat. Under samma helg går ett i Belgien och ett i Singapore.

Health Hack Day vill kombinera kreatörer med kunniga inom medicin och hälsa med progressiv teknologi och utveckling genom att programmera och modifiera befintliga tjänster eller skapa nya.

Bakom årets upplaga av Health Hack Day står Ola Cornelius, Henrik Ahlén, Sara Riggare, och Kristina Landeström. Under 24 timmar har lagen fått i uppgift att inrikta sig på att lösa problem och skapa nya tjänster inom sjukvård, egenvård och friskvård.

– Nyfikenheten kring detta kom ur ett sjukdomsperspektiv för mig. En närstående hade diabetes och med det började jag söka efter digitala verktyg och möjligheter. Det finns massor av appar och sensorer i dagsläget att utnyttja i vården men vi har bara öppnat den dörren på glänt och sett en bråkdel av vad som komma skall, säger Ola Cornelius.

Vinnarna och några till kommer även att presenteras och vara en del av Digital Health Days 21-22 augusti.

Årets jury:

Ola Ahlvarsson – delgrundare och moderator på SIME. En superentreprenör som varit verksam i många olika progressiva projekt sedan 90-talet.

Rajiv Mehta – Selfcare Entrepreneur och grundare av Unfrazzle. f.d. forskare hos NASA och förebild inom Quantified Self-rörelsen.

Sara Riggare – ingenjör, Parkinson-patient och forskare. Sara är forskare på KI som specialiserar sig på egenvård för kroniker och är en av grundarna till Quantified Self Stockholm.

Tomas Seo – Innovation Director på Phorecast. Har stort intresse av Hackathon-rörelsen och själv vunnit två. Jobbar även mot forskarna KI med egenvård för kroniker.

Ia Modin – advokat på Gerde Wesslau advokatbyrå. Ia är specialiserad på problemlösning och använder lagen som ett verktyg för att hitta förnuftiga affärslösningar.

Länkar till likande hack:

Health Hack Singapore

Hack for Health Belgium