“Hagastaden är ett jättespännande område”

Den 17 april tillträdde Veronika Sundström som universitetsdirektör på Karolinska Institutet. Med bakgrund från Luleå Tekniska Universitet och Region Norrbotten ser hon fram emot att ta sig an nya utmaningar i denna verksamhet som handlar om förutsättningar för liv och hälsa.

Välkommen till Karolinska Institutet (KI) och till Hagastaden!

Vad gör en universitetsdirektör?

– Jag ansvarar för verksamhetsstödet på KI, alltså personalen som stöttar vår kärnverksamhet forskning och utbildning. Ett viktigt uppdrag är att hjälpa rektorn att leda helheten, och att upprätthålla skyldigheter som en myndighet har, berättar Veronika Sundström.

Vad är mest spännande med din nya tjänst?

– Karolinska Institutet (KI) är en både viktig och spännande verksamhet. Det är en fantastisk och dynamisk miljö på alla sätt. Jag blir verkligen inspirerande av alla kompetenta och drivna personer, säger hon.

Vilka skillnader och likheter är det mellan denna roll och dina tidigare uppdrag?

– Mitt senaste uppdrag var som universitetsdirektör vid Luleå Tekniska Universitet. Det är ett universitet med bredd som har olika verksamheter, inte bara inom teknik. Där finns också kultur, samhälle och lärande. KI är ett fakultetsuniversitet, större och ännu mer forskningstungt. Organisatoriskt skiljer de sig åt för KI är väldigt decentraliserat med olika forskare och forskargrupper. I Luleå var det lite mer sammanhållet trots att där är så olika ämnen, förklarar Veronika Sundström.

– Innan dess var jag regiondirektör i Region Norrbotten. Det är ju en politiskt styrd verksamhet och jag var direkt underställd den politiska ledningen. Att lärosäten är längre bort från politiken är en stor skillnad. En annan är att verksamheten i regionen handlar om liv och död, varje dag, dygnet runt, säger hon.

Vilka är de största utmaningarna nu?

– Alla i ledningen är nya i sina roller, även om många har varit länge på KI. Jag har lyssnat in mycket och under hösten ska vi utmejsla de frågor och utmaningar vi behöver ta oss an först. Det som jag och de andra ser måste hänga ihop. Vårt samarbete med Region Stockholm är väldigt viktigt. Vi har en bra dialog med dem och vi ska fortsätta att ägna mycket tid åt det, berättar Veronika Sundström.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag vill gärna lära känna kärnverksamheten på KI mer, och känna pulsen som finns där. Rektor, prorektor och jag kommer att lägga upp ett turnéschema till hösten, och genom det hoppas få ännu mer grepp och känsla för kärnverksamheten, säger hon.

Har du något favoritställe i Hagastaden?

– Det är ett jättespännande område, det märks att det växer och där poppar upp nya saker hela tiden. Hagaparken är fin och sjukhusparken likaså. Gelatonova har väldigt god glass. Jag gillar lilla Coop på Norra stationsgatan, fräsch mat och trevlig bistro. Rombaren Cane Rum Society i samma byggnad som S:t Eriks ögonsjukhus tycker jag också om. Det kommer att bli ett kanonfint område! avslutar Veronika Sundström.