Du är här

Konsten i vetenskapen

Den 29 april gick årets SciLifeLab Day av stapeln. Där varvades keynote lectures med presentationer av SciLifeLabs plattformar, men också med en konstutställning på temat life science. Vi träffade Caroline Firino-Martell från Paradis-55 som visade sin nya kollektion scarfs med textiltryck med mönster från kroppens olika vävnader.

Hej Caroline, vem är du?
 
– Jag är formgivare, men också väldigt fascinerad av den värld som min syster arbetar i – hon är forskare på SciLifeLab. Första gången jag såg de här vävnadssnitten kände jag att jag ville göra något av dem. 
 
Vad är det du ställer ut?
 
– Jag kallar den här serien med tryckta scarfs för inner beauty series för att jag ser det som att alla är lika vackra på insidan. Och de här mönstren som man kan hitta – i magen, i tarmarna och överallt är så vackra! Sen gillar jag tanken på att man kan bära det man har inuti även utanpå. Det här är första gången de ställs ut, leveransen kom den här veckan.
 
Hur gör du?
 
– Jag jobbar med ett gammalt textiltryckeri i Italien, de har jobbat med textiltryck länge länge. Just de här schalarna är gjorda med digitaltryck på siden/bomull.
 
Varför de här vävnadssnitten?
 
– Jag gillar perspektivet makro och mikro, de här bilderna är ju jättesmå inuti kroppen, men själva mönstren är organiska och omöjliga att kopiera – de skulle kunna vara tagna från någon annan del av naturen – kanske från en marmorskiva, ett blad, eller från universum.
 
Vad har du för visioner för framtiden?
 
– Jag vill göra en till serie! Idag har jag 55 handnumrerade scarfs av varje tryck, jag vill göra en serie till – kanske med makrotema istället – att gå från det riktigt in-zoomade till det stora!
Caroline Firino-Martell
Formgivare