Nya ordförande för Nobelstiftelsen, Astrid Söderbergh Widding, berättar hur deras arbete påverkar bilden av Sverige och om sin personliga favorit av Nobelpristagarna.
Astrid, på vilket sätt tror du Nobelstiftelsens arbete påverkar Sverigebilden?
– Nobelpriset är tveklöst ett av Sveriges starkaste kännetecken internationellt, som bidrar till att sätta inte bara Sverige på kartan, utan vetenskap och litteratur i högsätet. Och vi får inte glömma Norge och fredspriset.
Vad kan man göra åt den ökade fakta-/kunskapsresistensen i samhället?
– Det är viktigt att förmedla att kunskap inte är detsamma som att ha enkla svar på alla frågor. Sökandet efter ny kunskap är en process som inte tar slut. Det räcker inte att säga ”lyssna på forskarna” för även forskningen och forskarna prövar hypoteser längs vägen. Men det är nödvändigt att kommunicera kunskap, både om vad vi vet och vad vi ännu inte vet.
Vilken av alla Nobelpristagare är din favorit och varför?
– En omöjlig fråga – men det får bli Frank Wilczek*, Nobelpristagare i fysik 2004, eftersom han arbetar halvtid på Stockholms universitet.
Läs mer om Astrid Söderbergh Widding som ny ordförande i Nobelstiftelsen on the website of Stockholm University >>
*Upptäckten som belönades med Nobelpriset i fysik 2004: "för upptäckten av asymptotisk frihet i teorin för den starka växelverkan”. David Gross, David Politzer och Frank Wilczek har genom sina teoretiska insatser gjort det möjligt att lägga sista pusselbiten i partikelfysikens standardmodell.