Du är här

Life Science uppmärksammas i media och internationellt

Life science uppmärksammas på flera håll, inte bara inom branschen utan även när Ny Teknik och Affärsvärlden prestenterar de 33 intressantaste teknikbolagen i Sverige.
Åtta av de 28 intressantaste biotech företagen i Sverige sitter inom Karolinska Institutet Science Park som med det har fått ett kvitto på att de erbjuder en stimulerande miljö.

På Internationell nivå gratulerar vi Pål Nyrén, professor vid KTH, till nomineringen i European Inventor Awards.

När Veckans Affärer gick ut med sin lista över topp 28 intressantaste bioteknikbolagen i Sverige visar det sig att inte mindre än åtta av dessa sitter i KI Science Park, Stockholm. Märit Johansson, VD för KI Science Park, ser det som ett kvitto på att de kan erbjuda den mest fruktbara miljön för innovativa life science-företag. Topplaceringen kniper Index Pharmaceuticals, ett biofarmaceutiskt bolag som utvecklar immunterapier och diagnostisk utrustning med fokus magtarmproblematik.

Att life science är en spännande sektor är tydligt även i en generell ranking av bolag. Förra veckan korades de 33 hetaste teknikbolagen i Sverige av tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden och på den listan har sju bolag inom Life Science-sektorn slagit sig in.

  • Anolytech - Miljövänligt sätt att döda bakterier och virus.
  • Atlas Antibodies - Skräddarsydda antikroppar.
  • Biolamina - Mänskliga proteiner för bättre stamcellsodling.
  • Biovica - Känsligt blodtest som avslöjar tumörtillväxt.
  • Excillum - Bättre röntgen för labb och industri.
  • Q-linea - Snabb identifiering av sjukdomsalstrare.
  • Trialbee - Patientrekrytering via webben.

Svensk toppforskning ger bra produkter. Pål Nyrén, professor vid KTH i Biokemi, är nominerad i European Inventor Award i kategorin small and medium-sized enterprises. European Inventor Award har nominerat 15 forskare och ingenjörer för deras bidrag till tekniska, sociala och ekonomiska framsteg.

Professor Nyrén har tillsammans med sitt team uppfunnit Pyrosequencing – en snabbare, enklare och billigare metod för att se sekvenserna över DNA-strängerna. Fördelarna med lägre kostnader och snabbare arbetsflöde är en kombination som har revolutionerat studierna och det har gett forskarna nya vägar vid jakten på personlig behandlig och botemedel på livshotande sjukdomar som cancer. Tekniken är tillgänglig på marknaden sedan ett antal år genom Qiagen och 454 Life Sciences.

Läs mer:

33-listan över de intressantaste teknikbolagen

KI Science Park

Pål Nyrén