Utvecklingen inom forskning och innovation går snabbt. För att forskningen i regionens verksamheter ska utvecklas så att den bättre följer patienterna har en ny tjänst inrättats; medicinsk forskningsdirektör.
Den 1 september tillträdde Johan Franck rollen som medicinsk forskningsdirektör på 50 procent inom Region Stockholm.
Vad är roligast på ditt nya jobb?
– Helt klart utmaningen att stödja arbetet med allt tätare samordning mellan regionens vårdgivare och Karolinska Institutet, som är Region Stockholms viktigaste och äldsta samverkanspartner.
Av dina erfarenheter, vad har Region Stockholm mest nytta av?
– Jag arbetar fortfarande kliniskt och ser dagligen exempel på små, men irriterande hinder för effektiv samverkan. Jag har även färska exempel på kunskapsbrister på olika nivåer om hur vårt gemensamma "FoUU-system" är tänkt att fungera, både bland forskare och chefer i vården.
Hur stärker din tjänst (i och med att den är ny) regionens hälso- och sjukvård?
– Det viktigaste är nog att det blir ett mycket tydligt fokus på regionens samverkan med Karolinska Institutet. Den samverkan är motorn i en mängd viktiga processer, och helt avgörande för exempelvis life science-klustret Stockholm-Uppsala där vi siktar mot världstoppen. Excellent utbildning och forskning ger förutsättningar för excellent vård (och vice versa).
Vad ser du fram emot under 2025?
– Att arbeta tillsammans med FoUU-ledningarna på de olika sjukhusen samt SLSO, för att hitta gemensamma arbetssätt. En viktig utmaning är att motverka stuprörstänkande, och istället underlätta för forskning som följer patientens resa genom vården, även när patienten byter vårdgivare. Exempelvis att ta bort administrativa hinder som motverkar att forska på patienten som rör sig mellan sjukhus och primärvård eller specialiserad öppenvård. Jag hoppas även kunna lägga mycket tid på arbetet med att öka antalet kliniska prövningar i Region Stockholm.
Vad händer under 2025?
– Det blir mycket fokus på biobanksfrågor, kliniska prövningar och kvalitetssäkring av enheterna inom universitetssjukvård. Jag har även en del egna pågående forskningsprojekt vilket förhoppningsvis ger mig ödmjukhet inför de dagliga utmaningar som alla forskare och lärare har.
Enligt dig, vilka är den svenska life science-branschens...
... största styrkor?
– Vår redan uppnådda position som är mycket betydande och redan skapar synergier och dragkraft.
... största utmaningar?
– Att vi ska tappa mark, istället för att bli ännu starkare. Kliniska prövningar är ju ett uppenbart riskområde där vi behöver kraftsamla. Hälsodata är ett annat. Vissa infrastruktursatsningar behöver också göras.
Vilket är ditt favoritställe i Hagastaden?
– Magnus Huss-mottagningen, Gävlegatan 22. Där har jag gjort mycket forskning inom beroendemedicin. Min yrkesbana startade 1987 på "gamla" Magnus Huss där Karolinska Universitetssjukhuset nu ligger...