Vid Norrtull står denna imponerande, K-märkta byggnaden som invigdes 1962. Med 25 våningar och 82 meters höjd ger den en magnifik utsikt över Stockholm. Runt hörnet finns gästforskarbostäder, för gästande vetenskapsmän betydde mycket för grundaren Axel Wenner-Gren. Detta var Sveriges första höghus i stål.
Byggnaden är en riktig retropärla som för tankarna till 1960-talets New York. Här går att hyra lokal både för konferens och fest. Huset har sju lokaler; från den minsta Baren med 12 platser, till den magnifika Festvåningen med 360 graders utsikt över huvudstaden.
– Vi renoverar våra lokaler på Wennergren Center med stor omsorg för att bevara den unika och exklusiva 60-tals känslan samtidigt som vi adderar nya smarta lösningar för att möta dagens behov hos våra kunder. Vi har bland annat gjort Axel Wenner-Gren-salen till en multisal med stor flexibilitet som möjliggör alla typer av möten. På våning 23 har vi slagit ihop två mindre konferensrum och därmed fått en större lokal men då också återställt våningen utifrån hur det såg ut när det invigdes för 60 år sedan, berättar Anna Vallmark, platschef på Sabis.
– Vi fokuserar helt enkelt på att förvalta men också utveckla denna historiska mötesplats. Nästa steg är att vi kommer skapa ett nytt matkoncept på festvåningen, allt detta tillsammans med den spektakulära utsikten över Stockholm gör Wenner-Gren Center till en makalös plats för alla tillfällen, säger Anna.
Hyra lokal?
Sabis Hotell & Möten har hand om Wenner-Gren Center. Mer information om lokalerna samt kontaktuppgifter >
Tre stiftelser har som uppdrag att stödja internationellt vetenskapligt utbyte genom att bland annat tillhandahålla bostäder för gästforskare och dela ut forskarstipendier. De sitter alla på plan 23:
• Wenner-Gren Center för Vetenskaplig Forskning
• Axel Wenner-Grens Stiftelse för Internationellt Forskarutbyte
• Wenner-Grenska Samfundet
Miljonär och diplomat
Upphovsmannen var bondsonen Axel Wenner-Gren. På 1920-talet var han vd för Electrolux och blev rik genom försäljning av dammsugare och kylskåp. 1955 donerade han 8 miljoner kronor till ett internationellt centrum för gästande vetenskapsmän i Stockholm. Regeringen ställde upp med en gratis tomt nära Sveaplan. Tanken var att byggnadens placering, på vägen till Arlanda, skulle symbolisera porten till världen.
Axel Wenner-Grens karriär gick via handelsstudier i Tyskland och försäljning av separatorer på Alfa Laval. 1917 köpte han belysningsfirman Lux och bildade Electrolux, som tillverkade hushållsapparater och kylskåp. Framgångarna där gjorde honom väldigt förmögen och 1938 var han god för 100 miljoner dollar. Tillsammans med sin hustru, operasångerskan Marguerite, levde han ett lyxliv med bostäder i Diplomatstaden, van der Nootska Palatset, Paris, Häringe Slott och Bahamas. Med sin lyxjakt Southern Cross seglade han jorden runt.
Wenner-Gren hade en stor tro på sin förmåga till internationell diplomati. Enligt egen utsago försökte han inleda ett fredsprojekt med boken ”Vädjan till envar”. Han träffade Herman Göring, Neville Chamberlain och Franklin D. Roosevelt i sina försök till diplomati på högsta nivå. Men en vapenaffär mellan Wenner-Grens Bofors och tyska Krupp gjorde myndigheterna i USA misstänksamma och USA svartlistade honom ända fram till 1946, vilket försvårade hans affärer. Han återvände till Sverige efter andra världskrigets slut, efter en tid på Bahamas och i Mexico. 1956 såldes Electrolux till familjen Wallenberg och fem år senare, 1961, avled Axel Wenner-Gren, han ligger begraven vid Häringe Slott.
Foton: Hannes Söderlund och Maria Öhman