Prevention som sparar pengar och minskar lidande

Med hjälp av sin hälsoplattform arbetar Health Integrator förebyggande och hjälper människor att uppnå bättre hälsa. Målet är att tidigt hitta och hjälpa individer i riskzonen för sjukdomar relaterade till levnadsvanor samt metabola sjukdomar, vilka står för 80 % av vårdens kostnader.

Genom att fånga upp dessa personer och hjälpa dem att förändra sina levnadsvanor kan vården avlastas och mänskligt lidande minskas.

Foto av Fredrik SöderFredrik Söder.

– Detta är ett helt nytt sätt att jobba inom vård. I dagsläget är endast tre procent av Sveriges regioners hälso- och sjukvårdsbudgetar inriktade på prevention. En rapport från McKinsey visar på ett BNP-tillskott på upp till 10 procent i Sverige de kommande åren, ifall vi börjar implementera de preventiva hälsoinsatser som redan finns, berättar Health Integrators vd Fredrik Söder.

De som får hjälp via hälsoplattformen väljer aktiviteter och hälsotjänster som baseras på personens preferenser och behov, och i valet får hen hjälp av en hälsopedagog samt genom olika tester. Några av valen är hälsocoach, gåstavar, kost, sömnhjälp, buddy coaching, Friskis&Svettis, KBT, och vägledning för att minska rökning, alkohol och stress. 

Ni arbetar med Region Stockholm sedan två år, berätta? 

– Målet är att hitta 50-60-åringar som är i riskzonen för typ2 diabetes innan de blir diabetespatienter. Vi har fått kontakt med dem 30 000 person genom bl.a. sociala medier, vilket är tio procent av Region Stockholm 50–60-åringar, säger Fredrik Söder.

Personerna gjorde ett självskattningstest av sin hälsa. Hälften av dem tog blodprov och tio procent av dessa var prediabetiker, så behovet av och efterfrågan på hjälp var stort. De som identifierades i riskzonen fick sedan använda verktygen i hälsoplattformen. 

I projektet med Region Stockholm används långtids blodsocker (HbA1c) som utfallsmått, men man jobbar sedan med hela användarens hälsa för att nå grundorsakerna till att hälsan behöver förbättras. Varje person har unika behov, förutsättningar och situation.

Vad har ni fått för resultat?

– Utvärderingen har visat ett tydligt resultat: vår metodik fungerar, säger Fredrik Söder.

54 procent är inte längre är i riskzonen. 85 procent har nått en bättre mental hälsa. Riskreduktion att utveckla diabetes är 67 procent. 91 procent av deltagarna är fortfarande aktiva. 

Finns det något som har överraskat dig? 

– Det har varit överraskande positivt på alla parametrar! Vi visste att vårt koncept skulle fungera, men det här var bättre än vad jag vågade hoppas och tro, berättar Fredrik Söder. 

Många personliga berättelser och gripande historier har kommit fram, som visar vilken enorm skillnad – ibland livsavgörande – detta har gjort i människors liv.

Inom EU används endast 3-4 procent av hälso- och sjukvårdsbudgeten till preventivt arbete trots att det finns en kostnadsbesparande effekt. Vad beror detta på?

– Vården arbetar reaktivt: huvuduppgiften är att ge stöd till den som blir sjuk för att bli frisk igen. Vi kan jämföra det med Brandförsvaret, som lägger 80 procent av sina resurser på att se till att bränder inte startar. Borde det vara sjukvårdens uppgift att fungera som ett “försvar” i stället? I så fall behövs en annan kompetens, vård och logik, anser Fredrik Söder. 

Han funderar över om det borde finnas en separat instans som har som huvuduppgift att jobba förebyggande. En politisk omstyrning måste till. Ska man lägga pengar på någon som är sjuk idag eller ska man förhindra att någon blir allvarligare sjuk imorgon? Förebyggande insatser är en förutsättning för ett hållbart system, där vi måste börja jobba förebyggande idag om vi ska ha råd med en vård som vi förväntar oss imorgon. 

– Regionerna måste ta ansvar för invånarnas hälsa och förvalta våra skattepengar på ett ansvarsfullt sätt, så att vi faktiskt har råd med kvalitativ och innovativ vård i världsklass den dag vi behöver den, säger Fredrik Söder.

Vad blir nästa steg för er? 

– Vi jobbar vidare för att få fler användare och fler friska människor. Det finns en uppfattning att den traditionella vården ska klara även det förebyggande hälsouppdraget, men vården saknar adekvat utbildning, specifik kompetens och nödvändiga verktyg, säger Fredrik Söder.

Region Stockholm beräknar en årlig besparing på 1,4 miljarder kronor ifall lösningen skalas upp till alla prediabetiker, samtidigt som mänskligt lidande förebyggs. Den nationella besparingen vid en uppskalning skulle kunna bli mer än sex miljarder kronor per år, vilket motsvarar en kostnad för 10 300 sjukskötersketjänster.

I ett pressmeddelande från 2023-09-11 föreslog regeringen att 10 miljoner kronor per år avsätts under 2024–2026 för att stimulera mer innovativa investeringsmodeller för sociala investeringar, såsom sociala utfallskontrakt.

– Att regeringen vill skapa stöd till att skala upp sådana här insatser tycker vi är bra, säger Fredrik Söder.

Slutligen – vilken är din favoritplats i Hagastaden? 

– Bellevueparken, på höjden mellan Wenner-Gren Center och södra Brunnsviken. Där uppe på kullen är det som en lugn oas med gamla byggnader där man ser hela Brunnsviken, avslutar Fredrik Söder.

 

Health Integrators webbsida >>

Länk till hela 24 månaders rapporten >>

Regeringens pressmeddelande om att främja mer innovativa och kunskapsbaserade folkhälsoinsatser 2023-09-11 >>

Text: Christina Jägare