Årets vinnare av Sveriges största uppfinnarpris

SKAPA-priset på 500 00 kronor vinner Roger Danielsson för uppfinningen ”Green Buffers” som ger en förbättrad krocksäkerhet för tåg. Inventionen dämpar energin i kopplingen mellan tågvagnarna, så att det inte behöver leda till okontrollerade urspårningar pga det snabba tidsförloppet.

Foto på Roger Danielsson– Jag är oerhört stolt och tacksam över det här fina priset. Jag vill tacka min stöttande familj och alla samarbetspartners som bidragit i det här projektet. Nästa steg är framtagningen av en digitaliserad helhetslösning för leveranser av produkterna, samt tydliggöra det minskade ekologiskt fotavtryck som produkten bidrar med, säger Roger Danielsson.

Han var en av kandidaterna från Dalarnas län, och har grundat RXD – Research eXchange Development.

Ett fyrtiotal av vinnarna i de olika länen skickade in korta pitchar som bedömdes av en panel. Prisutdelare var Minoo Akhtarzand, ordförande för SKAPA-stiftelsen och landshövding i Västmanlands län.

Enligt henne är Sverige ett av världens mest framstående länder när det gäller innovation, uppfinning, forskning och utveckling.- SKAPA-stiftelsen prisar årligen landets bästa innovatörer och uppfinnare för att bättra förutsättningarna för fler att kunna förverkliga sina drömmar och skapa ännu fler innovationer till nytta för samhället, säger Minoo Akhtarzand.

Här var vinnarna av SKAPA-priset i Stockholms län:

  • Amin Kazemzadeh, Flexpenser AB: En teknik som håller en öppnad förpackning syrefri löser flera hållbarhetsutmaningar genom att göra konserveringsmedel överflödiga, öka livslängden samt säkerställa att det går att använda innehållet till sista droppen.
  • Max Mohammadi, PlasticFri AB: En teknik som utnyttjar befintliga produktionsanläggningar och en produkt som kan tillverkas från restprodukter inom jordbruket. Den är till 100 % biologiskt nedbrytbar och en giftfri ersättare till en stor mängd traditionella petroleumbaserade produkter som påsar, förpackningar och muggar.

Vinnarna av SKAPA-talang för unga innovatörer:

  • David Gauffin Dahlin, Apex Vision: Produkten gör att man med ögonens rörelser kan styra en smartphone utan att vidröra den, vilket kan tillämpas inom ett flertal områden, från spelindustri till sjukvård.
  • Frida Femling, Acty Technologies AB: En investerarsamverkan som ger möjlighet att påverka företag att utveckla sin verksamhet i riktning mot ett mer hållbart och jämlikt samhälle. Utöver större inflytande ger det ökad transparens och enklare hantering för investerarna.

Så här säger Ylva Williams, vd för Stockholms Science City och medlem i juryn för SKAPA-priset i Stockholms län:- Att få vara med i juryn var en fantastiskt spännande utmaning då vi hade ett stort antal kandidater som alla hade mycket hög nivå på sina innovationer. Innovationskraften i Stockholmsregionen är mycket stark och jag uppmanar dem som sitter på kammaren och funderar på en idé att söka SKAPA-priset nästa år.

Klicka här för att läsa mer om alla vinnare och se galan i efterhand >

Swedish