Vi på Stockholm Science City har i över 15 år samarbetat med olika aktörer för att utveckla Hagastaden till ett världsledande innovationsdistrikt inom life science. Här växer en hållbar och levande 24/7-stadsdel fram – en plats där människor kan arbeta, bo och leva. Hagastaden har från början utvecklats med hållbarhet i fokus, där aktörer som universitet, sjukhus, globala företag, fastighetsaktörer, stad och region har drivit på.
Ett hållbart innovationsdistrikt
I Hagastaden finns idag 175 life science-företag, närvaro av tre universitet samt ett universitetssjukhus. För de stora aktörerna är hållbarhetsarbetet en självklar del av verksamheten, men av företagen som idag är lokaliserade i Hagastaden är ca 70 procent små, med upp till nio anställda. Flertalet av de här små bolagen är i startfas, har kanske ännu inte har en produkt/tjänst på marknaden och har svårt att prioritera och veta hur de ska hantera hållbarhetsfrågorna. De små företagen omfattas inte alltid av direkta hållbarhetskrav men påverkas ändå indirekt, bland annat för att vara attraktiva för kapital, i samarbeten och även för att utveckla produkter/tjänster som går att sälja. Frågan är dessutom särskilt aktuell inför 2026 då förenklade rapporteringskrav enligt EU-direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) börjar gälla även för mindre börsnoterade bolag.
Kunskapsdelning och samarbeten som verktyg
En viktig del av Stockholm Science Citys arbete handlar om att dela kunskap och utifrån att vi vet att de stora aktörerna redan arbetar aktivt med hållbarhetsfrågorna, har vi ett särskilt fokus mot de små och medelstora life science-bolagen. För att stötta företagen i sitt hållbarhetsarbete arbetar vi i första hand med kunskapsdelning, där vi till exempel arrangerar seminarier. Ett exempel är ett seminarium som vi höll i höstas med fokus på hållbarhetsarbete för små bolag där företaget Gradientech beskrev sitt arbete och det stöd de fått av STUNS life science för att inkludera hållbarhetsarbetet tidigt i sin process. Ett annat exempel är ett panelsamtal där vi lyfte EU-taxonomin och dess betydelse för företagen.
I en tid när missinformation och desinformation pekas ut som den största globala risken på två års sikt, enligt World Economic Forum’s Global Risks Report 2024, upplever vi på Stockholm Science City att kunskapsdelning blir särskilt viktigt. Seminarier, andra typer av möten, nyhetsbrev och sociala medier är metoder vi använder för att dela kunskap. Genom att lyfta goda exempel i våra kanaler vill vi uppmärksamma och inspirera med aktörer som lyckats i sitt arbete. Sedan ett år tillbaka har vi månadens hållbarhetsinitiativ i vårt nyhetsbrev.
En typ av aktör i Hagastaden som ofta lyfts som goda exempel är fastighetsutvecklarna. De har länge arbetat med höga hållbarhetskrav och kan inspirera life science-företagen samt dessutom erbjuda lokaler med högt ställda miljöstandarder.
Hållbara seminarier
Vi genomför ungefär ett seminarium per månad och under 2024 har vi, utöver att anpassa innehållet, även infört flera förändringar för att göra våra seminarier mer hållbara. Vi serverar till exempel endast vegetarisk mat, och för att minska matsvinn har vi infört en no show-avgift, där vi är noggranna med att påminna deltagare att avanmäla sig om de får förhinder att delta så vi kan avboka maten. Vi har även tagit fram ett formulär för att granska cateringleverantörernas hållbarhetsarbete. Formuläret utgår från WWF:s One Planet Plate >> och täcker hela kedjan, från transporter och råvaror till avfallshantering. Från 2025 ersätts fysiska deltagarlistor av QR-koder, vilket sparar otaliga utskrifter årligen.
Internt hållbarhetsarbete
Internt arbetar vi också aktivt med att minimera klimatavtrycket. Alla inköp, resor och avfall hanteras med fokus på hållbarhet och vi har såklart kollektivavtal, vilket är en viktig del av vårt sociala ansvarstagande.
Genom att vårt kontor är beläget centralt i Hagastaden, använder alla medarbetare idag cykel eller kollektivtrafik i första hand för att pendla till och från jobbet. Majoriteten av mötena hålls lokalt, ofta inom gång- eller cykelavstånd, alternativt digitalt. Vid de tillfällen vi behöver använda flyg har vi valt att klimatkompensera.
Text: Kajsa Liljegren, Processledare på Stockholm Science City
Foto: Andreas Namslauer
Mer information
Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete eller ta del av vårt formulär för att granska cateringleverantörer, kontakta Kajsa Liljegren: kajsa.liljegren@ssci.se.