”Spännande att följa idéers utveckling till bolag”

I december blev Johan Weigelt vd på KI Holding. Två månader senare även vd på KI Innovations. Han uppskattar verkligen att vara med och stötta framtagandet av produkter som förbättrar människor hälsa och räddar liv. 

KI Holding är en viktig del av KI:s innovationsstöd med huvuduppdrag att förvärva och förvalta aktier i bolag som bygger på projekt och kunskaper uppkomna inom ramen för KI:s verksamhet för att stärka nyttiggörandet av forskning via kommersialisering. KI Holding har funnits sedan 1995 och är ett statligt ägt bolag som förvaltas av Karolinska Institutet. För att stötta den verksamheten driver man också dotterbolagen KI Innovations (grundat 1995) och KI Science Park (grundat 2003). 

– Inom KI Innovations driver vi, på uppdrag av KI, myndighetens Innovationskontor. Det innebär att vi erbjuder innovationsstöd och coachning till forskare och studenter som vill nyttiggöra sin forskning eller har ambitionen att kommersialisera forskningsresultat, berättar Johan Weigelt.  

– KI Science Park är vår företagsinkubator där vi ger skräddarsytt utvecklingsstöd och coachning till nystartade Life Science-bolag. De flesta bolag som antas till inkubatorn kommer från KI:s forskning, men även bolag utan koppling till KI kan söka. KI Science Park driver en community, ett platsassocierat nätverk, där vi genom olika aktiviteter stärker kopplingarna mellan medarbetare på företag på Campus Solna och i närområdet, samt mellan företagen och forskare på KI och KS, säger han. 

Vilka utmaningar har de företag KI Innovations coachar? 

– Det finns många utmaningar. En ständig utmaning är tillgång till kapital där klimatet efter några gynnsamma år har hårdnat. En annan utmaning för vissa företag är access till testbäddar (vården), och hur man hittar man vägen till försäljning till första kund. Regulatoriska utmaningar för nya typer av eHälso/kombinerade produkter, tillsammans med nya regler för Medtech produkter (och bristen på notified bodies) ser vi också, både nationellt och internationellt. Resurser och förståelse för vad som krävs för att tidigt gå internationellt är också en stor utmaning för mindre bolag, förklarar Johan Weigelt. 

Vilka utmaningar står du inför?  

– En utmaning för oss och andra innovationsaktörer är otillräcklig basfinansiering för att långsiktigt kunna driva våra kärnverksamheter på det sätt vi vill. Förutsättningarna för att attrahera kompletterande finansiering är dock goda. KI Innovations har under lång tid levererat jättefina resultat och skapat värde både för de forskare och de bolag som fått stöd, och i form av kvalificerade nya arbetstillfällen, attraktion av investeringar till Stockholmsregionen och ekonomisk aktivitet i de bolag som växer, säger Johan Weigelt.  

Pandemiåren var tunga för KI Science Park. Själva verksamhetsidén är fysiska möten för att skapa kontakter mellan medarbetare på bolagen i närområdet.  

– Där tar vi nya tag i år. KI Science Park 2.0 är arbetsnamnet, valt med tanke på att vi i år fyller 20 år, förklarar han. 

Vad är mest spännande med ditt jobb? 

– Det är mycket som är spännande, men mest spännande är nog att få följa hur idéer utvecklas till bolag och att få följa de bolagen på sina resor. Vi har stöttat framtagandet av produkter som förbättrar människor hälsa och även räddar liv och det känns otroligt tillfredställande att få vara en del av det Sedan kan jag inte undgå att inspireras av hur Campus Solna och närområdet har transformerats sedan jag sist jobbade på området. Mängden bolag som på kort tid etablerat sig här är helt unikt, säger Johan Weigelt.  

Vilka utmaningar har svensk life science-industri nu fem år framåt? 

– Jag har ju varit borta från branschen i mer än 10 år så denna fråga skulle jag egentligen vilja fundera lite längre på. Det sagt, för de mindre bolagen är en uppenbar utmaning just nu tillgång till kapital. Det tror jag kommer att vara en långsiktig utmaning också. Det är positivt att vi har ett stort antal mindre bolag men de skulle nog må bra av att vara större, med ökad kritisk massa kan man satsa hårdare och både lyckas (och misslyckas) snabbare, säger han. 

Johan Weigelt säger att en annan utmaning är hur vi ska kunna behålla bolagen längre i Sverige, så att fler lyckosamma bolag stannar och utvecklas här. Vi behöver också samarbete mer nationellt för att få ännu mer utväxling på de satsningar som görs. Sverige är bra på att samarbeta, men vi kan göra ännu mer. 

Vad gör Stockholmsregionen så framgångsrik inom innovation? Hur kan vi bli ännu bättre? 

– Starka universitet med världsledande forskning, tillsammans med en tradition och kultur att vilja nyttiggöra/kommersialisera är nog de viktigaste faktorerna. Det sistnämna har enligt min mening också stärkts över de senaste årtiondena. Det innovationsstöd som finns är viktigt, men finansieringen av dessa miljöer är fragmenterad, med mycket projektfinansiering som riskerar att distrahera från huvuduppdragen att stötta forskare och unga bolag i utvecklingen av deras idéer/affär. Här behövs stabilare basfinansiering, förklarar han.  

Han anser också att de innovationsmiljöer som finns, t.ex. KI Science Park, kan göra mer för att stimulera utbyten och kontaktskapande mellan företag och mellan företag och akademiska forskare.  

– Till sist tror jag på exemplets kraft, och att fira och synliggöra framgångar är viktigt. Det inspirerar andra att ta efter, säger Johan Weigelt. 

Hur står sig life science-företagen i Stockholmsregionen i den globala konkurrensen?  

– Det är oerhört spännande med alla företag i Stockholmsregionen. Jag tror att vi står oss bra i den globala konkurrensen, men som jag redan nämnt så tror jag att vi skulle kunna göra ännu bättre ifrån oss med bättre tillgång till kapital för att våga satsa lite större lite tidigare. Ett tecken på vår ledande ställning är alla förfrågningar och internationella besök vi attraherar, men vi kan ännu bättre och kanske måste vi bli bättre på att ”skryta” med hur duktiga vi är i regionen, säger han.

– För att nå våra regionala mål för life science tillväxt behövs också ”storbolagskompetens” (inom forskning, utveckling, processer m.m.). Kompetensen från Big Pharma som ”tillgängliggjordes” när Pharmacia och AstraZeneca drog ner i Sverige finns fortfarande kvar men behöver fyllas på, anser Johan Weigelt. 

Vilka fördelar ser du med att Hagastaden nu växer och är ett starkt innovationsdistrikt? 

– Det är jättepositivt, och kul att se att 10+ år gamla visioner nu blir verklighet. Att life science-företag dras till området visar på värdet, och att Campus Solna och dess närområde växer ihop med staden gör miljön mer dynamisk. Vi ska försöka dra vårt strå till stacken och jag hoppas att KI Science Park ska kunna ge extra mervärde till bolagen som flyttar in, och också bidra med uppkopplingen; medarbetare till medarbetare, mellan bolagen, samt mellan bolagen och forskare på KI/KS, säger Johan Weigelt.

Vad har du gjort tidigare? Hur känns det att vara tillbaka? 

– Efter att ha disputerat på KI började jag för knappt 25 år sedan som forskare på dåvarande Pharmacia&Upjohn. Sedan byggde jag upp och ledde den svenska delen av Structural Genomics Consortium (SGC) - ett internationellt samverkansprojekt mellan Big Pharma och forskningsfinansiärer i Kanada, UK och Sverige - på KI mellan 2005 och 2011, berättar han.

– De senaste dryga 10 åren har jag varit vice VD och akademisekreterare vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, ett superspännande uppdrag där vi arbetade mycket med förutsättningar för innovation och entreprenörskap. Det känns oerhört stimulerade att vara tillbaka i life science och på KI-området. Det är en spännande tid där det händer mycket och det ska bli kul att få försöka bidra till den fortsatta utvecklingen av life science i Stockholmsregionen, säger han. 

Vilket är ditt favoritställe i Hagastaden? 

– Snyggaste byggnaden är Aula Medica. Och jag gillar verkligen restaurangen Indochine som ligger i samma byggnad som S:t Eriks Ögonsjukhus, avslutar Johan Weigelt. 

Till webben för KI Holding >>

Till webben för KI Innovations >>

Till webben för KI Science Park >>