Du är här

Stockholm som arena för forskare inom life science

Stockholmsområdet är en plats för stark akademisk forskning med tre framgångsrika universitet och en ledande hälso- och sjukvård. Hur är det att flytta till Stockholm för att verka inom den akademiska världen och life science? Riccardo Diamanti ger här en inblick i livet som doktorand i biokemi och framför allt i livet som inflyttad till vetenskapsstaden Stockholm.
 
När jag flyttade till Stockholm för åtta år sedan var jag en läkarstudent från Italien och sökte efter en ny plats med spännande alternativ. Jag hade aldrig varit i varken Stockholm eller Sverige förut men jag hade hört mycket positivt om landet. Jag packade resväskan och flög hit utan tydliga framtidsplaner. Det är helt klart det bästa valet jag har gjort i mitt liv.
 
Idag är jag doktorand i Biokemi på Stockholms universitet. Jag är en strukturbiolog och min forskning kan leda till djupare kunskap om hur bakterierna lever, ge oss nya läkemedel och antibiotika. Jag sitter som ordförande i institutionens doktorandråd och organiserar seminarier och evenemang inom naturvetenskap på universitetet. Vi doktorander i Stockholm är minst sagt lyckligt lottade som har ynnesten att få verka i stadens utåtriktade och kreativa miljö.
 
De tre största lärosätena i Stockholm bjuder på ett brett spektrum av forskningsprojekt och de möts ofta då den mer tekniska Kungliga Tekniska Högskolan, det biomedicinska Karolinska Institutet och det grundforskande Stockholms universitet skapar ledande interdisciplinär forskning och globala samarbeten med världsledande universitet. Men vad jag uppskattar mest i Stockholm är hur internationell både forskningen och utbildningen är och hur lätt det är att skapa nya samarbeten med både akademi och näringsliv.
 
Doktorandlivet är inte bara akademi. Stockholm bjuder på ett konstant flöde av seminarier organiserade av olika stiftelser och organisationer som flitigt bjuder in framstående forskare från hela världen. Nobelföreläsningarna under Nobelveckan är säkert de mest kända, men Nobelpristagare och tongivande vetenskapsidkare besöker Stockholm och håller föreläsningar för oss studenter året runt.
 
I Stockholm är också akademins relation till näringslivet självklar och det finns ett stort urval av jobb tillgängliga i den privata sektorn.
 
Men Stockholmslivet som doktorand är mer än jobb och framtid. Staden bjuder på festivaler, nattliv, konserter och fritidsaktiviteter som passar alla. Jag och mina kollegor går ofta ut på helgen, träffas för att spela musik eller träna och i Stockholm finner du enkelt variation i alla dessa aktiviteter.
 
Jag trivs mycket i Stockholm och är glad över de möjligheter som staden erbjuder. Stockholm för mig har bland annat inneburit en spännande akademisk plattform och ett forum där jag funnit flera goda vänner. Jag ångrar inte för en sekund att jag bestämde mig för att flytta till staden med så många öar av resurser.
Riccardo Diamanti, Doktorand i biokemi, Stockholms universitet
Riccardo Diamanti
Doktorand i biokemi, Stockholms universitet