På Wallingatan 12 i Stockholms innerstad möts människor för att arbeta på sina eller andras projekt, dela erfarenheter och kunskap, samarbeta eller bara bolla idéer med varandra. Visionen om att starta ett Makerspace har vuxit fram ur den globala maker-rörelsen där ”gör det själv” utvecklats till ”gör det tillsammans med andra”. Vi har pratat med Axel Svensson, en av grundarna av Stockholm Makerspace.
Vill du veta mer om Stockholm Makerspace och maker-rörelsen är du välkommen att besöka vårt frukostseminarium den 6 september 2013. Där kommer även Cathrine Åsklint från FundedByMe att medverka.
Berätta om Stockholm Makerspace, vilka är ni och vad sysslar ni med?
Stockholm Makerspace är en ideell förening för alla som vill fixa eller skapa. Det började med att vi var ett gäng från ett internetforum som ville dela på lokal och verktyg, sedan har det vuxit till att innefatta betydligt fler personer och intressen. Lokalen på Wallingatan 12 är navet där det mesta sker, men vi finns även på nätet.
I lokalen finns verktyg, maskiner och plats för att medlemmarna ska kunna arbeta på sina projektidéer. Man arbetar antingen själv, går ihop några kompisar eller så hittar man folk i lokalen att arbeta med. Projekten kan vara till exempel 3D-print, svarva en ljusstake, sy kläder eller programmera arduino.
Vi vill att medlemmarna delar kunskap och samarbetar, det gäller även driften av föreningen. Lokalen formas och förändras efter de som deltar i verksamheten och de behov som uppstår.
Ni använde FundedByMe som finansieringsverktyg, hur kom ni på att använda er av dem? Och vilka fördelar ser ni med att använda crowdfunding?
Vi diskuterade olika sätt att få in pengar som startkapital. Vi hade hört talas om FundedByMe sedan tidigare och efter ett möte med dem kändes det självklart. De visade andra projekt och vi fick veta att .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) garanterade kampanjmålet om vi kom upp i minst 50 procent. Vi kom dock upp i över 150 procent på egen hand. Men fördelen är inte bara att samla in pengar, det svetsade också ihop oss som grupp när vi gjorde filmen och kampanjsidan. Crowdfundingkampanjen förde oss även närmare de blivande medlemmarna samt gav bra publicitet och reklam.
Vem skulle ni rekommendera att använda FundedByMe?
Alla som vill testa sin idé, speciellt om det är en idé som kräver delaktighet från tänkt kund eller vad det nu kan vara. Crowdfunding ger dig en grupp aktiva och engagerade människor som enligt mig ska ses som mycket mer värdefullt än de pengar som kommer in.
Utan det uppvisande av engagemang och de pengar som faktiskt kom in hade vi aldrig vågat teckna hyreskontrakt på en så bra lokal mitt i centrum.
Vad väntar i framtiden?
Mer fokus på skapande, DIY och spännande projekt! Vi behöver fylla lokalen med engagerade medlemmar som gör bra grejer. Idag är vi ca 60 personer som betalar labbavgift för att få tillgång till lokalen och ca 400 medlemmar i föreningen. Vi ser att engagemanget och medlemsantalet ökar. Fler och fler vill skriva om oss och samarbeta på olika sätt. Jag ser gärna att vi eller andra öppnar fler Makerspace i Stockholm, det finns plats för många fler!
Välkommen till ett frukostseminarium 6 september 2013 där Axel Svensson kommer att berätta mer om Stockholm Makerspace och hur de använt FundedByMe för att finansiera starten av sin verksamhet.