Med ett tiotal startade bolag och ett femtiotal investeringar, har Krim Talia ett bra öga för branschen. Sedan juni är han vd på acceleratorn och inkubatorn Sting. I denna intervju delar han sina tankar om framtiden för life science-startups, Hagastaden och vad som krävs för att fler ska våga satsa på sin innovation.
Vad är roligast med ditt nya jobb?
– Ingen dag är den andra lik på Sting. Att få träffa super-ambitiösa entreprenörer, vara med på deras tillväxtresa och se dem göra gott i världen som en del av arbetsdagen är otroligt lyxigt. Sting utsågs inte helt oväntat till världens bästa accelerator 2021 och det gör förstås att mitt uppdrag känns ännu mer hedrande.
Vad har du mest nytta av i din nya roll som vd på Sting?
– Jag har startat flera bolag själv och även varit med och investerat i andras bolag så jag har en förståelse för båda sidorna i startup-dansen. Det gör även att jag redan har ett finger på pulsen, och ett starkt eget nätverk i Stockholm. Dessutom började min egen entreprenörsresa med att min första startup, matrialutvecklingsbolaget Nanologica, fick sin första externa finansiering i form av ett innovationsstipendium från Sting år 2005. Så jag ser extra mycket fram emot att få ge tillbaka till det startup-community som gett mig så mycket.
Vad kommer vara ditt huvudfokus på Sting?
– I min nya roll som vd kommer jag att fortsätta bygga Stings framgångssaga och bidra till en ökad tillväxt av livskraftiga och framgångsrika startups i Stockholm och Sverige. Sting har redan utvecklat ett starkt ekosystem, och jag ser fram emot att fortsätta detta arbete tillsammans med Stings briljanta team.
Vilka planer har du för Sting under det kommande halvåret?
– Det är faktiskt hemligt just nu, men det känns jättespännande med de förändringar som väntar. Allt jag kan säga är: stay tuned!!
Vilka anser du vara den svenska life science-branschens största styrkor?
– På bara tio år har den svenska life science-branschens export ökat med sextio procent. Vi har en lång tradition av framgångsrika svenska läkemedelsbolag som har tagit tidiga projekt hela vägen från idé till färdiga produkter på en global marknad. Denna kompetens över hela läkemedelsutvecklingskedjan är unik. I samband med strategiska neddragningar från några av dessa globala spelare har kompetens strömmat ut från aktörer som Pharmacia och AstraZeneca, och in i akademi, institut och nya mindre bolag och startups. Detta har skapat en mycket gynnsam mylla ur vilken nya starka life science-bolag kan växa. Stockholm har nu ett oerhört starkt ekosystem för startups inom life science-området. Vi har KI, KTH och Stockholms Universitet nära ett av världens mest avancerade sjukhus. RISE har etablerat en unik öppen infrastruktur baserad på kompetens och instrumentation som tagits över från AstraZeneca och därefter utvecklats. Där finns kompetens och infrastruktur kring hela läkemedelsutvecklingskedjan, från drug discovery, tox och processutvecklingskompetens till regulatory och produktion. Detta är resurser som tidigare bara varit tillgängliga för big pharma, men som nu tillgängliggjorts för alla nya läkemedelsutvecklande bolag. Vi ser dessutom en lovande utveckling kring intresset för att investera i små och mellanstora life science-bolag i Sverige, något som förstås är avgörande för startup-scenen inom life science. Detta parat med ett par riktigt starka inkubatorer och acceleratorer som Sting där nya bolag kan få stöd kring sitt bolagsbyggande känns mycket lovande.
Vilka stora utmaningar väntar life science i Sverige?
– Det förändrade ekonomiska läget i världen märks förstås av, även inom life science-branschen. Fler väljer att avvakta med sina investeringar vilket påverkar tech-startups i ett tidigt skede. Nu handlar det istället om att hitta rätt tid och rätt värdering där både bolagen och investerarna kan mötas.
Vad krävs för att fler ska våga satsa på sin innovation och försöka ta den till marknaden?
– Jag tror på fler kollaborativa ytor, både digitala och fysiska, där vi kan lära av och stötta varandra. Starka förebilder föder nya talanger och Hagastaden är ett ypperligt exempel där man lyckas samla både framgångsrika bolag, forskare och helt nykläckta entreprenörer inom ett specifikt område. Att ha ett starkt community och nätverk av kunniga personer som kan coacha en under resans gång är kanske viktigare nu än någonsin för att undvika kostsamma misstag. Expertcoaching är även vårt huvudfokus i våra accelerator och inkubator-program på Sting.
Vilket är ditt favoritställe i Hagastaden?
– Den nya life science-byggnaden Forskaren i Hagastaden. Byggnaden förväntas vara klar inom ett halvår och kommer bestå av totalt 24 000 kvadratmeter med kreativ co-working, nyskapande mötesplatser och gemensamma ytor. Allt för att främja aktörer och innovationer inom life science. Jag ser fram emot att kunna gå dit och marineras i en life science-bubbla – en av världens främsta dessutom.