”Tillsammans skapar vi ett nätverk som ger bästa möjliga avkastning”

En möjlighet att utbyta erfarenheter, dela kunskap och inspirera varandra. Det handlar om nätverket VILDA, ett ideellt initiativ riktat till kvinnliga vd:ar, styrelseledamöter och motsvarande inom life science. 

– Det finns så mycket kompetens bland alla dessa kvinnor i nätverket. Vi engagerar även experter som talare för att ge ytterligare värde under våra träffar, förklarar Cecilia Bröms-Thell, konsult och tidigare vd på Frostpharma. 

På bilden från vänster: Sarah Lidé, Cecilia Bröms-Thell och Anna Törner.

Hur fick ni idén till nätverket?  

– Det började över en kaffekopp, när jag mötte Anna Törner (vd för SDS Life Science) i ett jobbsammanhang. Vi upptäckte att båda hade intressanta LinkedIn-kontakter som den andra var nyfiken på. Lite spontant bokade vi ett chambre séparée på en restaurang och bjöd in kvinnor i våra respektive nätverk till en after work våren 2022. Det blev en fantastisk kväll med så många bra diskussioner, härliga skratt och nya kontakter kors och tvärs, berättar Cecilia Bröms-Thell. 

De kände då vilket stort behov det finns av att nätverka kvinnor emellan. De funderade kring hur de skulle kunna ta detta vidare, och bestämde att gå ut bredare för att nå andra delar av Sverige även utanför det egna nätverket. De ville också ha mer struktur, en tydlig agenda, ett syfte och mer formellt etablera nätverket VILDA (som står för VD Inom Life science: Damer för Affärsnätverkande). 

– Sarah Lidé, vice vd på Medicon Village och en välkänd life science-profil i södra Sverige, var redan inne på samma tankegångar. Hon hakade på direkt och därför blir vårt första möte i Medicon Village i Lund den 2 februari, säger hon. 

Hur är gensvaret till premiärträffen?  

– Vi skickade ut inbjudningar till träffen i Lund framför allt till kvinnliga ledare i södra Sverige. Samtidigt plockade några life science-kanaler på sociala medier upp nyheten strax före jul. Gensvaret på både anmälningar och på sociala medier var över förväntan! berättar Cecilia Bröms-Thell. 

Till den första träffen har de satt ett tak på 30 deltagare. Det blir ett forum lagom stort för att kunna mingla och ha kvalitativa diskussioner mellan deltagarna. Katarina Eker, ledarutvecklare och coach, liksom Hanna Sjöström, VD för Neola Medical är inbjudna som talare. 

– Efter den första träffen får vi utvärdera och se om det tänkta formatet blev bra, eller om vi kan justera något till nästa träff, säger hon. 

Det stora gensvaret gör att de redan nu börjar samla in spontanansökningar till nätverket för kommande träffar i andra delar av landet.

På denna länk kan du anmäla ditt intresse till kommande träffar >>

Vilken är målbilden – hur ser det ut om ett år och om tio år?  

– Haha, det är en jättebra fråga som vi tar med oss till första träffen. När vi ändå samlar så många smarta, ambitiösa kvinnor så kan vi passa på att fråga dem vad de önskar få ut av nätverket. Då kan vi tillsammans skapa ett nätverk som ger bästa möjliga avkastning, säger Cecilia Bröms-Thell. 

En av grundidéerna är självklart att få fler kvinnor att ta sig an seniora, organisationsledande roller. Förhoppningen är att nätverket ska peppa och inspirera till detta, genom att synliggöra förebilder, använda nätverket som dörröppnare och på andra sätt stötta kvinnor i ledande positioner. 

Vilka utmaningar finns för att få en mer jämställd könsfördelning på ledande poster?  

– Det är nog flera aspekter som spelar in, från traditionella samhällsnormer till att rekryteringar av t.ex. styrelsepositioner sker via befintliga nätverk som idag främst är manliga. Styrelser är uppdragsgivare för vd och därför tror jag att är det viktigt med kvinnlig representation här, för att göra vd-roller mer attraktiva för kvinnor. Jag tror även att det är viktigt med kvinnliga förebilder, säger hon. 

Det finns dock inte så mycket kartlagt inom området, därför understryker Cecilia Bröms-Thell att det är mycket som vi ännu inte vet. Hon hoppas att nätverket ska bidra till att synliggöra vad som behöver hända för att få en större mångfald på toppositioner.  

– Life science ligger ändå före många andra branscher. Kanske kan vi vara en förebild för andra branscher med de framgångsrika kvinnliga ledare vi har, funderar Cecilia Bröms-Tell. 

Om man ser till investeringspengar och börsvärde, speglar det antalet vd:ar?  

–  Jag har försökt hitta det, specifikt för life science på nationell nivå, men inte funnit någon rättvisande siffra. Vi vet att inom svenskt näringsliv generellt så går betydligt mindre kapital till kvinnliga entreprenörer än till manliga, vilket självklart inte okej.  

Hon vill titta närmare på detta för att förstå anledningen till och vilka mekanismer som styr. Investerare vill få valuta för sitt satsade kapital, och forskning visar att företag som styrs av en balanserad sammansättning är mer framgångsrika. Därför bör det vara en både intressant och relevant fråga för investerare. STUNS i Uppsala har tagit fram en rapport som tar upp kapital till kvinnliga resp. manliga entreprenörer, och ger hon dem en eloge.

Länk till STUNS rapport Jämställdhet för ökad tillväxt   

Fler kvinnor än män läser utbildningar inom life science. Ändå är könsfördelning inom ledarskap så stor. Vad tror du beror det på? 

– Det sker en gradvis förändring och det är bra, även om vi önskar att det går fortare. Historiskt tror jag att vi dras med gamla samhällsstrukturer som tar tid att förändra. Eftersom fler kvinnor läser life science-utbildningar, så hoppas och tror jag att det blir en kraft som bidrar till fler kvinnor på ledande positioner. Life science-branschen är inte unik avseende detta problem, tvärtom ligger vi ganska bra till men det finns ändå en hel del att göra, säger hon. 

Hur ser det ut om man jämför Sverige med andra länder?  

– Det är svårt att göra jämförelser eftersom det inte riktigt finns underlag. Men bara några månader innan vi startade VILDA så startades ett liknande initiativ i Danmark, nätverket WILD, med samma syfte. De har också fått ett enormt gensvar, så även där finns ett stort behov av kvinnligt nätverkande. Det är imponerade att se den aktivitet som de har haft bara under några månader i uppstarten, avslutar Cecilia Bröms-Thell.  

Har du något favoritställe i Hagastaden? 

– Något som jag verkligen uppskattar är Hagaparken en solig, kall vår morgon. Så vackert med dimslöjor på Brunnsviken! 

 

Text: Christina Jägare