Du är här

Unik satsning på idrott – hälsa – kultur vid Wenner-Gren Center

I hjärtat av det som ska bli världens bästa område för forskning och vetenskap vill KFUM Central bygga en stor idrottshall för i första hand barn- och ungdomar men som blir öppen för alla medborgare i Stockholm. KFUM Centrals satsning kommer att bidra till människors liv och hälsa och gör Hagastaden komplett som stadsdel med fokus på hälsa och livskvalitet. 
En framgångsrik stad kan bara växa tillsammans med sina invånare - Allt måste finnas på plats, bostäder, skolor, universitet och infrastruktur. Vill man bygga en framgångsrik stad så är idrott, hälsa och kultur en viktig förutsättning för att lyckas. Här vill KFUM Central spela en framträdande roll genom att bygga en stor idrottshall vid Wenner-Gren Center.
 
 
Hej Michael, vad är det ni skissar på i Hagastaden?
- KFUM Central skissar på ett föreningshus med idrottshallar, café mm som också ska bidra till att göra nya entrén till Hagaparken till en servicecentral för det fritids- och rekreationscenter som Hagaparken och Brunnsviken är idag men som kan bli mycket mer. En öppen anläggning som kan användas av alla för t ex ombyte innan löprundan, varm choklad efter skridskoturen och en massa inomhusidrott och utomhusaktiviteter för framförallt barn, ungdomar och skolor i området. 
 
Berätta lite om KFUM Central!
- KFUM Central har sitt säte på Norrmalm där vi har våra två hus på Rosengatan/Kammakargatan som rymmer föreningslokaler och vårt eget hotel, KOM Hotel. Detta är den ekonomiska basen i vår verksamhet som även omfattar Basket, Gymnastik, Lägerverksamhet, körer och musik. Vi är Sveriges äldsta KFUM-förening och har nästan 3000 medlemmar, övervägande barn och ungdomar. KFUM är världens största ungdomsorganisation.
 
Hur kommer det sig att ungdomsrörelsen KFUM vill bygga idrottshall, är inte det en fråga för fastighetsaktörer?
- Det är ett samhällsansvar att bygga faciliteter som behövs för att barn och ungdomar ska kunna få en meningsfull fritid. Det är även KFUM Centrals uppdrag i enlighet med våra stadgar och vi kan som icke-vinstdrivande ideell förening med stabil och stark ekonomi därför erbjuda oss att fullfölja det uppdrag som stadens styre ännu inte har haft möjlighet att genomföra i vår del av Stockholm. Det finns fortfarande ingen fullstor idrottshall idag på Norrmalm trots över 70.000 invånare vilket är helt unikt för Sverige. Vi erbjuder oss att med egna pengar bygga och drifta en sådan anläggning åt Stockholmarna.
 
Berätta om din vision för hallen i Hagastaden, vem är den till för och vilken typ av idrott ska man utöva i den?
- Visionen är en öppen och flexibel anläggning som rymmer en professionell gymnastikhall med fasta redskap och en bollhall som på dagtid kan användas av upp till sex grupper samtidigt, framförallt skolor i området som idag saknar vettiga gymnastiklokaler, men även universitet och kontor på tider som skolor inte nyttjar.
 
På eftermiddagar och vardagskvällar möblerar man om till två större planer som framförallt nyttjas av idrottsföreningar. På helger kan det vara ungdomsturneringar, matcher och andra event och som mest kan cirka två tusen åskådare titta på match på en stor plan genom att mobila läktare dras ut. Vi tänker oss att tillhandahålla personal på plats mellan 07-23 varje dag och det finns även goda möjligheter för synergier med t ex skolor i området. Till exempel möjligheten att låta vår lobby och vårt kök fungera som skolmatsal på vardagar. Behovet av förskolor i området är också stort vilket ligger helt i linje med vår verksamhet.
 
Detta är något som verkligen behövs för att barn och ungdomar ska få möjlighet till god fritidssysselsättning även i innerstan och ett starkt fritids- och rekreationscenter vid Haga-Brunnsviken kommer även att främja integrationen med andra delar av vår stad.
Michael Lagerkvist
KFUM Central