Du är här

Vård, forskning och utbildning i världsklass när nya Karolinska Solna öppnar

Det närmar sig till att Karolinska Universitetssjukhusets nya byggnad öppnar fullt ut. Med det öppnar också förutsättningar för en toppmodern vård med patienten i centrum. Anna Starbrink, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, ger oss sina tankar om NKS-projektet och vilka möjligheter det nya sjukhuset kommer att medföra för sina patienter och för regionen.
 
Äntligen. Nästa år öppnar Nya Karolinska i Solna. Stockholmarnas nya sjukhus, för hela länet och faktiskt hela landet. Sveriges mest avancerade universitetssjukhus, med förutsättningar att bli ett av de främsta i världen. Det är lätt att bli entusiastisk över den toppmoderna utrustningen och tekniken. Det är ett universitetssjukhus som ger förutsättningar för forskning och utbildning i världsklass, och det innebär också fantastiska arbetsmiljöer. Men framför allt ger det helt nya förutsättningar att erbjuda vård till patienterna.
 
NKS-projektet har gett upphov till en stormig debatt. Det är bra att man granskar processen kring byggnationen och finansieringslösningen, även om det ibland blivit smått absurt med paralleller till skyskrapor i Dubai och felaktiga jämförelser med mindre och mindre avancerade sjukhus. NKS är påkostat och vi har gjort tilläggsbeställningar när uppdraget och behoven förändrats, som kommer ge ännu fler vårdplatser. Processen och OPS-avtalet kommer att följas upp. Men det får inte skymma de fantastiska möjligheter som det nya sjukhuset innebär.
 
Förutom all modern teknik och moderna lokaler, möjliggör NKS också nya arbetssätt. Arbetssätt där patientens behov - inte vårdens organisation - är utgångspunkten för vården. Vården ska arbeta i team runt patienten, oavsett om hen behöver hjälp från flera olika specialiteter. Det är det som kallas patientcentrerad vård.
 
Patienterna är i fokus för NKS. Personalen kommer få en fantastisk arbetsmiljö - och jag hoppas att det kommer att bidra till att sjukhuset lyckas rekrytera, inte minst specialistsjuksköterskor som det finns stort behov av. Men jag kan inte undgå att nämna några andra områden där NKS står ut.
 
NKS är ett av de miljö- och människovänligaste byggena i Sverige. Och världen. Byggnationen har varit säker, utan dödsfall och med färre allvarliga olyckor än i andra stora byggprojekt. Och för miljön är det ett av de bästa byggprojekten i världen. Det färdiga sjukhuset uppfyller höga miljökrav.
 
Sist men inte minst - kan jag inte undgå att nämna konsten. NKS är en av de största offentliga konstsatsningarna i Sverige någonsin - kanske den största. Och det har gett resultat, för en värdig och trygg vårdmiljö. Konst i vården är inte lätt. Behoven är lika många som människorna som ska vistas på sjukhuset, med olika sjukdomar, sinnesstämningar och arbetsuppgifter. På NKS har man lyckats väl.
 
Det är en stolthet vi kan känna när NKS snart öppnar fullt ut.

Foto: Frida Rönnholm, People76
Anna Starbrink (L) Foto: Frida Rönnholm, People76
Anna Starbrink (L)
Hälso- och sjukvårdslandstingsråd, Stockholms läns landsting