"Vi måste komma ut i världen mycket snabbare"

Donnie Lygonis, till vardags Technology Transfer Manager vid KTH Innovation fick möjlighet att tillbringa 10 månader i Palo Alto, USA. Resan var en del av Vinnova fellowship-program i Silicon Valley.

Hej Donnie, du är nyligen hemkommen från USA - vad är det du har gjort?
 
Jag har fått förmånen att tillbringa 10 månader i Palo Alto på Nordic Innovation House, ett kontor mitt i Palo Alto som drivs som ett nytt (2014) samarbetsprojekt mellan de fem nordiska ländernas innovationsmyndigheter. Där har jag verkat som ”Senior Advisor” för den svenska delen för att stötta svenska men givetvis också nordiska startups i deras ansats att ta sig an den amerikanska och den globala marknaden. Då detta är en helt ny satsning och jag var första svensk på plats i huset så gick mycket av min tid åt att arbeta med att få igång både programmet och även huset i sig, allt från infrastruktur och presentationsmaterial till processer och rutiner. Men givetvis träffa och hjälpa startups också, vilket var den centrala rollen. Nordic Innovation House driver också ett par acceleratorprogram som jag varit med och hjälpt till med, så det har varit fullt upp under mitt år där borta.
 
Vinnovas fellowship-program, vad är det för något och varför sökte du det?
 
Det är en fyraårig pilot som startade hösten 2015 som går ut på att handplocka seniora rådgivare som verkar i det svenska innovationssystemet och erbjuda dem en plats i Palo Alto under 10 månader, med tanken att de ska återvända till sina nätverk och då skapa ringar på vattnet här hemma. Så man kan säga att jag åkte dit för att komma tillbaka hit. Programmet anstränger sig för att välja människor från hela Sverige, både geografiskt och organisatoriskt, som har starka nätverk och anses kunna ha stor påverkan här hemma. Jag var först ut med en koppling till det svenska universitetsinnovationssystemet, sen kom Anette Nordvall som är affärsängel och partner i Stockholms Affärsänglar, hon kom 3 månader efter mig så vi var där tillsammans under sju månader, och efter mig kom Per-Arne Lundberg från Gothia Science Park. Så nu har vi en person där från inkubatornätverket också tillsammans med Anette, tills hon åker hem till jul och ersätts av nummer fyra i ordningen.
 
Tillsammans med seniorerna så kör vi också ett juniorprogram parallellt så vi har en junior affärsutvecklare på plats också, det är nyexade studenter som får söka sexmånaders praktikplatser i samma program. Så de kommande tre åren har vi alltså tre svenska på plats i Nordic Innovation House, ett team som gärna hjälper svenska startups och entreprenörer att komma tillrätta, det är bara att maila på sweden@nordicinnovationhouse.com så kommer man i kontakt med dem.
 
Jag tycker personligen att tanken med att rotera ut folk på det här sätter är genial, det är ett jättebra sätt för oss att få bra kontakter och nätverk där ute i världen, samt få bra koll på vad som händer och sker, och sen lär vi ju oss en massa också såklart.
 
Vad tar du med dig hem från Silicon Valley?
 
Att världen är bra mycket större än vi tror, vi måste tänka större och mer globalt. Hela världen är betydligt mer närvarande där borta och vill vara med och konkurrera om framgångarna. Det går verkligen inte att luta sig tillbaka och tro att vi ligger så långt före att allt ordnar sig, tvärtom, vi måste gasa på och hålla farten uppe. Vi måste också komma ut i världen mycket snabbare, det räcker inte att sitta på ett kontorshotell i city och tro att man driver ett globalt företag för att man har en .com adress, det ska mycket mer till än så.
 
Det viktigaste jag tar med mig är dock mindset och inställning. Här hemma tenderar vi att kommentera nya idéer med ”Tänk om det inte fungerar?” och sen lägger vi alla tid på riskminimering, till skillnad från Silicon Valley där man säger ”Wow, tänk om detta funkar!” och så lägger man tiden på möjlighetsmaximering. Stor skillnad! En annan viktig del av Silicon Valley mentaliteten är hela tanken om ”Pay it forward”. Alla hjälper alla nästan villkorslöst, därför att de vet att om de hjälper alla så hjälper alla dem tillbaka, och då skapas en positiv spiral där alla kommer ut som vinnare. Här hemma tenderar vi att vara lite tvärtom och tjuvhålla på grejerna, i rädsla för att man ska gå miste om nåt, vilket skapar en negativ spiral och allt knyter sig. Det finns många fler saker men dessa är de viktigaste.
 
Vad i ditt arbete eller vardag kommer du att förändra efter vistelsen i Silicon Valley? 
 
Jag kommer att försöka utmana mina case mer och försöka få dem att tänka större och mer globalt från början, se till att de ännu snabbare kommer ut och möter kunder med sina lösningar så de förstår tidigt vad som funkar eller inte. Jag kommer också att jobba hårt för att bygga vidare på den fina kultur av gemenskap och samarbete vi redan har på KTH Innovation, och försöka föra in ännu mer av ”alla hjälper alla” mentaliteten. Precis som förra frågan så är det många fler saker som följer med hem, men dessa är de första jag kommer att tänka på.
 
En sista sak som är lite kul, en sak jag saknade här hemma när jag kom hem var det otvungna sätt folk hälsar och pratar med varandra där borta, så det har jag inte släppt, utan jag hälsar fortfarande glatt på folk på gatan eller i trapphuset, frågar kassörskan hur det är och försöker i största allmänhet hålla en öppen, glad fasad, vilket gör dagen lite roligare och mötena lite varmare. Visst, en del undrar ju hur det står till egentligen, och svarar lite förvånat ”Eh jo tack det är bra?” men jag tycker det är kul!