Du är här

Vinnarna av Health Hack Academy 2014 berättar om sin resa från idé till färdigt koncept

Två aningens nervösa tjejer stod utanför dörren till den första Health Hacker-träffen. Att vi hamnat där var egentligen en ren slump, vi hade varken erfarenhet av hackathons eller digital hälsa men hade snubblat över tävlingen och blev båda nyfikna. Under den inledande kickoffen hölls flera spännande föreläsningar och diskussioner angående de många och stora problem som finns i den svenska sjukvården idag. 

Nervositeten försvann i samma sekund som entreprenörshjärnan kickade igång och en tydlig ”vi skall förändra världen”-mentalitet växte fram, som nästan alla precis nyexaminerade studenter känner när det är dags att göra något på riktigt. Vi vet inte om det var något som arrangörerna hade jobbat för att skapa eller om det bara råkade vara rätt personer på plats, men atmosfären i gänget var redan från början väldigt positiv och tillåtande. Idéerna flödade och alla ville bara sätta igång! När alla utmaningar tillslut presenterades fastnade vi båda för utmaningen ”Life long living” som handlar om att andelen pensionärer ökar extremt mycket samtidigt som medelåldern ökar, vilket gör att det kommer bli näst intill omöjligt att ta hand om alla gamla i en ganska nära framtid. Vi teamade upp med två härliga killar som också hade fastnat för utmaningen, snackade ihop oss och kände snart att det här skulle bli riktigt kul!

Vi valde att vrida lite på utmaningen och istället se den enorma potential som finns i denna åldersgrupp. Det är vanligt att man pratar om pensionärer som en ekonomisk belastning för samhället och detta var något vi ville förändra. Vi lever idag allt längre, men tyvärr ofta med en hel del sjukdomar och ohälsa under de sista åren. Research visade att en stor anledning till att gamla blir sjuka beror på inaktivitet, både fysisk och psykisk. Många äldre känner att de med åren förlorar känslan av att bidra och av att vara behövd, då man inte längre har till exempel jobb och barn som naturligt håller en aktiv. Under den intensiva 48-timmars hackathonhelgen växte vårt koncept Experentia fram, en portal där äldre kopplas samman med andra i samhället, som kan behöva deras hjälp. Tanken är att pensionärer både skall kunna hitta fritidsaktiviteter och mindre konsultuppdrag på portalen, lite som ett socialt forum blandat med jobbförmedling. Uppdragen kan vara allt från unga entreprenörer som behöver råd från någon med erfarenhet från branschen, en familj som behöver hjälp med läxläsning för barnen, eller ett ungt par som behöver lite hjälp i trädgården. 

Vinnarna av Health Hack Academy

Efter att ha presenterat konceptet för en jury i slutet av hackathonhelgen, var vi ett av fyra lyckliga lag som gick vidare till finalen på Digital Health Days på Stockholmsmässan i Älvsjö. Efter att vi nervöst sett de andra lagen visa upp sina grymma idéer, och under 5 minuter på ett så bra sätt vi bara kunde presenterat vår idé för juryn, stod vi plötsligt som vinnare av Health Hack Academy 2014, vilken känsla! Det har varit en fantastisk resa där vi samlat på oss många nya lärdomar, träffat passionerade entreprenörer och hälsovårdare från alla möjliga företag och organisationer, och fått en grym insikt i en fantastiskt spännande bransch. Nu ser vi fram emot att jobba vidare med Experentia under ett pre-inkubatorsprogram hos STING, och förhoppningsvis se vårt koncept gå från en kul idé till verklighet. 

//Jenny Ekberg & Anna Kalm

Om vinnarna

Jenny Ekberg
Flugfiskande lantis som älskar alla typer av brädspel och brinner för strategi. Egenföretagare till föräldrar har också gjort att entreprenörskap ligger henne varmt om hjärtat. Elektriker som sadlat om till civilingenjör och jobbar numera som projektledare/konsult inom kundvårdsprojekt. Pratar lika mycket med databaser och servrar som med människor. 
 
Anna Kalm
Obotligt nyfiken tekniknörd från Åland, med entreprenörshjärta och spring i benen. Brinner för medicinteknik, digital interaktionsdesign och resurssnål marknadsföring, och skulle helst göra allt samtidigt. Nyutexaminerad som civilingenjör i design och produktutveckling från Linköpings Universitet. Jobbar med Experentia och andra egna projekt. Springer och vågsurfar så ofta hon får chansen.