Välkommen till ett panelsamtal om Alzheimers sjukdom och stressrelaterade sjukdomar. Vi kommer att fokusera på livsstilsfaktorer och preventiva insatser som påverkar båda sjukdomstillstånden.
De senaste åren har kunskapen om demenssjukdomar såsom Alzheimers sjukdom ökat. Såväl träffsäker diagnostik som nya behandlingar är under intensiv utveckling. Förståelsen för demenssjukdomars förlopp har ökat, liksom hur man kan fördröja sjukdomsutvecklingen med hjälp av förebyggande hälsoinsatser.
Utifrån ny kunskap om förebyggande insatser och livsstilens påverkan på Alzheimers sjukdom har den så kallade FINGER-modellen tagits fram. Parallellt med denna utveckling ökar förståelsen för stressrelaterade psykiska sjukdomar och nyupptäckta biomarkörer gör det möjligt att tidigt detektera och följa upp även dessa sjukdomar.
Under panelsamtalet belyser vi hjärnhälsa och fokuserar på Alzheimers sjukdom och stressrelaterade sjukdomar, samt diskuterar livsstilsfaktorer och preventiva insatser som påverkar båda sjukdomstillstånden.
- Hur kan vi förebygga demens och stressrelaterad sjukdom? Vilka livsstilsfaktorer spelar störst roll? Vad innefattar FINGER-modellen?
- På vilka sätt används biomarkörer för att tidigt detektera sjukdomsförändringar och följa upp olika insatser?
- Vad visar hälsoekonomiska studier? Hur kan preventiva insatser jämföras med sjukdomsbehandlingar?
- Hur kan preventiva arbetssätt implementeras i kommuners verksamhet?
Varmt välkommen till ett panelsamtal som belyser olika aspekter av förebyggande insatser för bättre hjärnhälsa. Självklart har du möjlighet att ställa frågor till paneldeltagarna.
- Miia Kivipelto, Professor i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet, Centrum för Alzheimerforskning. Läkare och FoU chef för Tema Inflammation och Åldrande, Karolinska Universitetssjukhuset.
- Linus Jönsson, Professor i hälsoekonomi, Karolinska Institutet.
- Maria Ekblom, Professor vid institutionen för fysisk aktivitet och hälsa, forskningsledare för fysisk aktivitet och hjärnhälsa, Gymnastik och Idrottshögskolan.
- Linda Löfquist, Verksamhetsområdeschef, Äldre- och förebyggande stöd, Lidingö Stad.
Moderatorer: Andreas Namslauer och Filippa Kull, Stockholm Science City.
NÄR: den 15:e oktober, kl 08:30-10:00. Frukost från kl 08:00.
VAR: Life city, Solnavägen 3H, Stockholm.
Antalet platser är begränsat.
Anmäl dig på denna länk senast 9 oktober >>
Seminariet genomförs inom ramen för projektet Health Data Sweden (HDS) som arbetar för att hjälpa små och medelstora företag samt offentlig sektor att digitalisera inom hälsodata.