Fler kliniska prövningar av hög kvalitet är ett uttalat mål i Sveriges nationella life science-strategi. Kliniska prövningar är inte bara viktiga för att skapa ny kunskap om läkemedels säkerhet och effektivitet – de ger också hälso- och sjukvården möjlighet att snabbare implementera nya behandlingar och ger patienter tidig tillgång till innovativa terapier.
Men hur kan hälso- och sjukvården, akademin och industrin tillsammans stärka Sveriges position som ett attraktivt land för kliniska prövningar med hög leveransförmåga? Just nu pågår flera initiativ: SweTrial etableras för övergripande samordning, nya nationella nätverk växer fram inom specifika terapiområden, och i regionerna utvecklas verktyg och strukturer som ska förenkla genomförandet av prövningar.
Vilka åtgärder krävs för att vända trenden och öka antalet kliniska prövningar i Sverige? Vilka förväntningar har industrin på de satsningar som nu görs? Och hur kommer dessa förändringar att påverka patienter och vården?
Varmt välkommen till ett panelsamtal där vi lyfter fram de satsningar som görs just nu och diskuterar framtidens möjligheter och utmaningar.
- Peter Asplund, Projektledare för regeringsuppdraget SweTrial, Läkemedelsverket
- Kristina Kannisto, Strateg inom klinisk forskning, Region Stockholm
- Pontus Naucler, Professor, Institutionen för Medicin, Karolinska Institutet och Överläkare, Infektionssjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset. Ordförande för nätverket ACTION Sweden
- Adam Szulkin, Scientific Ecosystem Partner, Roche
Moderatorer: Andreas Namslauer och Filippa Kull.
- När: Onsdag 28:e maj 8:30 – 10.00. Frukost serveras från kl 8:00.
- Var: Life City, Solnavägen 3H, Stockholm
Anmäl dig på denna länk senast 21 maj >>
Seminariet genomförs inom ramen för projektet Health Data Sweden (HDS) som arbetar för att hjälpa små och medelstora företag samt offentlig sektor att digitalisera inom hälsodata.