Du är här

Julhälsning från Stockholm Science City

2020 går till historien som året då forskningsfront och allmänhet krokade arm och sida vid sida slogs mot en osynlig fiende. Som året då vetenskapen på rekordtid gjorde det möjligt att ta fram ett effektivt vapen för att tvinga denna motståndare till reträtt.

Ett coronavirus mäter ungefär 100 nanometer i diameter och väger en biljarddel av ett gram, och trots dess litenhet är vi plågsamt medvetna om att utan prevention står vi oss slätt. Nu har vi godkända vaccin, och vaccinationsprogram rullas ut i världen.  Det är möjligt tack vare en global kraftsamling utan motstycke och genom samverkan mellan forskning, sjukvård och läkemedelsutvecklande företag.

År 2020 markerar också att Stockholm Science City har fyllt trettio år! 1990 grundade våra stiftare: Karolinska Institutet; KTH, Stockholms universitet och Handelshögskolan tillsammans med Göran Gustafssons stiftelse, Axel och Margaret Ax-son Johnsons stiftelse och Kjell och Märta Beijers stiftelse Stiftelsen Vetenskapsstaden, Stockholm Science City Foundation. Sen dess arbetar vi för att stärka samverkan mellan universitet, hälso- och sjukvård och industri.

Under året har vi släppt två rapporter;
The Future of Life Science – Health data and precision medicine 
Kartläggning och behovsanalys av resor och kommunikationer mellan universiteten

Under kommande år fortsätter vi med aktiviteter med ambitionen att bidra till samhällsnytta och stärka Stockholmregionens konkurrenskraft inom life science. Med våra webinarier vill vi bidra till att sprida kunskap, men också till nätverkande. Det senare är mer utmanande i digital form, men vi håller oss i ständig rörelse för att det vi levererar ska vara så relevant för dig som möjligt. En fördel med digitaliseringen är att innehållet nu lever vidare – har du missat ett webinarium finns de att se i efterhand på vår hemsida. Ett annat plus är att vi nu når deltagare från hela landet.

Kanske är du verksam inom akademi, vård eller ett företag och har tankar och idéer som du vill bolla med oss? Hör gärna av dig, det är viktigt för oss att veta hur dina behov ser ut!

Mina kollegor och jag önskar dig en fin jul!

Ylva Williams
VD, Stockholm Science City