Hagastaden är ett av Europas främsta områden för forskning och vetenskap som förbättrar människors hälsa. Sofie Gustafsson jobbar här sedan Pfizer flyttade hit i februari 2023, och hon berättar hur det är att vara verksam i Hagastaden.
Sofie Gustafsson är Senior Medical Affairs Data Expert på Pfizer, som ligger Life City. Hon är leg Apotekare och PhD i nationalekonomi, och även liaison för Pfizers partnerskap med Karolinska Institutet (KI) samt är affilierad till KI.
Vad är det bästa med att jobba i Hagastaden?
– Hagastaden är ett life science-kluster och själva miljön underlättar samverkan mellan akademi, näringsliv och hälso- och sjukvård. Jag driver ett flertal projekt med akademin och hälso- och sjukvård och att KI och Karolinska Universitetssjukhuset är grannar underlättar självklart arbetet.
Sofie Gustafsson jobbar brett med Real World data (RWD) - allt ifrån visualisering av data till att sätta upp fleråriga registerbaserade forskningsprojekt. Forskningen handlar mycket om att kartlägga sjukdomsbörda, hälsoekonomiska faktorer och huruvida tillgången till läkemedel är jämlik utifrån ålder, kön och socioekonomiska faktorer. Hon har jobbat i Hagastaden sedan februari 2023, och var tidigare på Pfizers kontor i Sollentuna och dessförinnan på TLV som har kontor på Kungsholmen.
Närheten till allt genomsyrar Hagastaden. Life City erbjuder konferens- och kontorslokaler samt restauranger. Aula Medica är Karolinska Institutets aula för möten och events. Karolinska Universitetssjukhuset är ett av Europas största universitetssjukhus. Forskaren blir ett nytt life science-center med kontor, co-working, showroom och labb.
Finns det något som kan bli ännu bättre?
– Ytterligare möjligheter till att samverka, t.ex. fler gemensamma seminarier som AW eller frukostföreläsningar med mingel. Även ett utökat serviceutbud med kemtvätt, frisörer m.m.
Vilket är ditt favoritställe i Hagastaden?
– Alla restauranger, min favorit för tillfället är sushirestaurangen Ino Izakaya vid Norra tornen.
Arbetet med Hagastaden startade 2007. Målet var att skapa ett kraftcentrum för det life science-kluster som växte i Stockholm. Det var en unik satsning där samhälle, universitet och näringsliv gick samman. Nu är Hagastaden ett av Europas främsta områden för forskning och vetenskap som förbättrar människors hälsa.
Stadsdelen ligger mellan Solna och Stockholm, och här har man gångavstånd till Karolinska Universitetssjukhuset, S:t Eriks ögonsjukhus, Karolinska Institutet, SciLifeLab, och över 140 små och stora life science-företag. Med några minuter på cykel når man Stockholms universitet, KTH och Handelshögskolan. Att det är lätt att ta sig till fots överallt i Hagastaden var något som imponerade på både svenska och internationella gäster vid den rundvandring som anordnades under regeringens life science-konferens i juni 2023.
– Alla fick insikt i hur samarbeten underlättas av geografisk närhet. Många kommenterade det som vi redan vet är fantastiskt: att det är gångavstånd mellan preklinisk forskning, klinisk forskning, universitetssjukhuset och life science-företagen, berättar Ylva Williams, vd på Stockholm Science City. Mer om rundvandringen här >>
Mer om Hagastaden
Hagastaden har blivit både en tillväxtmotor och ett nav för life science i hela Stockholm-Uppsalaregionen. Här finns:
- 2 sjukhus
- 1 universitet och närhet till 3
- 140 life science-företag
- 6 000 lägenheter
- 50 000 arbetsplatser, varav 23 000 nya
Här finns också konferensmöjligheter, finansieringsmöjligheter, labb, co-workingställen, hotell, caféer, restauranger och från 2028 även tunnelbana. Ytterligare fakta om Hagastaden och Stiftelsens arbete här, på denna länk >>
Via Stockholm Science Citys LinkedIn och på vår eventsida tipsar vi om evenemang inom life science i Hagastaden. Tipsa oss gärna om ni planerar ett evenemang: info@ssci.se.